петък, 3 май 2024 г.

Малките Цветанчета или как сайтът „Топ новини“ е медийната ракета на новия консерватор Цецо

 

Цветан Цветанов.

Собствеността на една медиа е може би най-важната информация, която тя трябва да предоставя на своите читатели. Тя обуславя призмата, през която да се четат нейните материали и посланието, което иска да ни се вмени.

Публична тайна е, че в България голяма част от медиите са директна собственост на политици или техни приближени. Почти всички останали работят в зависимост или страх.

В София една от най-рекламираните медии през последната година, при това твърде агресивно е сайтът „Топ Новини“. Скъпите билбордове „красят“ повечето ключови места в столицата и човек с малко опит и логика на втория етаж би се запитал – откъде пари? В журналистическите среди отдавна се знае, че „Топ Новини“ е медийното острие на Цветан Цветанов. С оглед на все по-нарастващото присъствие на „републиканеца“ в българската обществена среда и вероятността да се завърне в парламента, начело на собствен политически проект, anteni.bg реши да подкрепи слуховете с факти.

На страницата на „Топ Новини“ пише, че той „е частен информационен сайт, собственост на „ТОП Нотисиас“ ООД. Действителен собственик на настоящото издание е Милан Милчев Зарев“.

Милан Милчев Зарев извършва юридически услуги на фирмите на Нико Тупарев и е собственик на сайта „Топ новини“, изпълняващ партийните повели на консерватора Цветан Цветанов

Фирмата е регистрирана на адрес гр. София, р-н „Средец“, ул. „Янтра“, 12, ет. 1. На същото място се намират още 21 други компании. Поне 5 от тези фирми са собственост или с участието на продуцента Никола Методиев Тупарев, който е сред приближените лица на Цветанов (през 2017 г. за обществена поръчка на тотото за 10,8 млн. лв. участваха едва 2 фирми: едната на Тупарев, а другата – на съпругата му). Нещо повече, участие в поне 3 от фирмите на Тупарев, регистрирани на същия адрес като „Топ Новини“, има и неговият братовчед Александър Тошев – познат още като Джони Каскета.

Джони Каскета пък има поне 4 други компании с негово участие или собственост, които отново се намират на ул. „Янтра“ 12. Той е една от десните ръце на „най-десния“ политик в България и медиите отдавна пишат за него като силовак на ГЕРБ, който се занимава с обществени поръчки и строежи по общините в страната.

На 25 октомври 2019 г. „Дневник“ публикува материал, обрисуващ мракобесната феодална картинка в България. „Цигуларят, Каскетът, Джонката… Кой управлява в Царево – града на крокодилите“ ясно посочва, че апетитното морско селище се контролира именно от Джони:

„Кметът в сянка е Ангел Цигуларов–Цигуларя (общински съветник от ГЕРБ – бел. ред.). Той пък е човек на Джони Каскета – връзката на тукашните с хората в София. Неговото участие може да бъде проследено в проектите на няколко от най-големите хотелски комплекси в района на Царево. „Това е кметът ни в София, казва за него общинският съветник Станислав Добрев. Той разпределя задачите. Останалите са изпълнители.“

Задачите на самия Джони пък разпределя самият Цветанов, особено след изгонването на бившия втори в ГЕРБ от партията.

Никола Методиев Тупарев.

Така можем да си обясним и откъде идват част от парите, с които се финансират „Републиканци за България“, „Топ Новини“ и мрежата от 14-15 регионални онлайн медии, захранвани новинарски от сайта-майка. Както вече споменахме, рекламните билбордове не са евтина работа, а „ТОП Нотисиас“ ООД декларира загуби за 2017 и 2018 г., както е видно от Търговския регистър.

В него може да бъде видяно, че през 2017 г. „Топ Новини“ е имал 11 хил. лв. разходи, а приходи – едва 2 хил. лв. През 2018 г. обаче цифрите скачат: 167 хил. лв. разходи и 82 хил. лв. приходи.

Любопитно е да се отбележи и връзката на Милан Милчев Зарев – собственика по документи на „Топ Новини“ – с в. „Стандарт“. Зарев е добре познат като изключитлено вътрешен човек в бизнеса на Нико Тупарев и близък до Джони Каскета, тоест до Цветанов. Той има дял от 90% в „ТОП Нотисиас“ ООД, докато другите 10% се държат от компанията „ТОП Партнърс“ ООД.

67% от „ТОП Партнърс“ ООД е собственост на друга фирма – „Сплендор“ ЕООД. Тя е съдружник и в друга фирма, „Медия Руум“ ООД, чийто управител е Мартин Костадинов Батков. Батков е свързан с 11 други фирми, най-могъщата от които е именно „Стандарт Нюз“ АД. Изводите ги оставяме на вас.

Фирми, паравани, подставени лица, управители, строежи, обществени поръчки – медийната империя на Цветан Цветанов малко по малко набира сила. Затова е важно да знаем кой и как ни говори чрез нея, превеждайки ни през трънливите пътища на консерватизма, облечен партийно като „Републиканци за България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html