петък, 3 май 2024 г.

Гласуваме смесено, Александър Андреев одобрен за шеф на ЦИК

Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Правната парламентарна комисия одобри Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. За единствения номиниран за поста гласуваха депутатите от всички парламентарни групи, без тези на „БСП за България“.

Андреев, който в момента е говорител на ЦИК, не отговори еднозначно на въпроса ще се справи ли комисията с новите си законови задължения около машинното гласуване.

Окончателното гласуване на кандидатурата му ще е в петък в пленарната зала на Народното събрание.

По-рано днес със 124 гласа „за“, 89 „против“ и без „въздържал се“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Против бяха от БСП и ДПС. Държавният глава оспори смесеното гласуване и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети, или закупени. Текстовете бяха повторно приети.

Повече от два часа депутатите обсъждаха ветото на  президента върху част от промените в Изборния кодекс. Президентът възрази срещу прокарания смесен вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което обезсмисля, по думите му, машинното гласуване. Държавният глава изрази несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Радев посочва, че подобни решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обаче дадоха заявка да отхвърлят ветото с мотива да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани. ДПС и БСП настояваха да се гласува само с машини.

От ГЕРБ изразиха категорична позиция, че машинното гласуване носи рискове и те трябва да бъдат отчетени. По време на дебатите в пленарната зала председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че хартиената бюлетина е по желание на избирателите.  Дори  симпатизанти на БСП настоявали пред Караянчева да не се въвежда 100 процента машинно гласуване

„Може би трябва още веднъж да повторим от трибуната, че въвеждането на хартиената бюлетина е по желание на избирателите. Защото аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Защото това, което те ни предлагат, нас ни притеснява. А относно това, което говорят за манипулации и всичко останало –  това е поредната мантра, която повтарят тук от трибуната на НС. Те си търсят причина за това, че ще изгубят изборите и си търсят оправдание“.

ДПС подкрепи ветото, а мотивите са същите като посочените от президента. Йордан Цонев обясни, че машинното гласуване ще предотврати намеса при броенето на бюлетините от секционните избирателни комисии и оспори прехвърлената отговорност за машинното гласуване от изпълнителната власт към ЦИК:

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html