петък, 3 май 2024 г.

Автоинструкторите на мащабен протест срещу промените в наредбите

Снимка от протеста.

Автоинструкторите излязоха на национален протест. Участие в демонстрацията вземат представители на най-големите браншови организации в страната.

Те се събраха на три пункта на автомагистралите „Тракия“ , „Люлин“ и „Хемус“, преди да започнат шествието си до площад „Александър Батенберг“, предаде БНТ.

Недоволството им е породено от предлаганите промени в наредбите, рекламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори.

От ИА „Автомобилната администрация“ предлагат пакет от мерки, които да повишат качеството на обучението и да пресекат порочната практика с писането на фиктивни часове.

Идеята е да се изгради информационна система, която да дава на контролните органи информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

Предлага се още преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център, тъй като в момента над 50% работят на граждански договор – освен това да нямат отнети контролни точки с влязло в сила наказателно постановление.

И още – учебният център да е регистриран като търговски обект, тъй като в него се извършва търговска дейност. Изискването е въведено с цел недопускане на нелоялна конкуренция.

От бранша обаче определят идеите като лобизъм и опит за въвеждане на корупционни практики. Оттам настояват за среща с премиера Борисов и сваляне на проекта от обществено обсъждане.

Мотивите са изложени в отворено писмо изпратено до премиера:

„Трябва да се подчертае, че в проекта за изменение на Наредба 37 няма текстове, които да гарантират извършването на пълноценен и смислен контрол върху дейността на учебните центрове. Просто се въвеждат съвременни технически средства за възпроизвеждане на сегашният абсолютно формален и с прилагането на корупционни практики контрол. Такава практика за контрол няма никъде в Европа. Проектът за изменение и допълнение на Наредба № 37 е в пълно противоречие с Концепцията за обучение по безопасност на движението и организация на подготовката на водачите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, разработена от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.В противоречие с решенията на правителството за ограничаване на административната тежест с проекта се въвеждат серия от излишни, допълнителни административни процедури в работата на учебните центрове. Освен, че се ограничава достъпа на по-малките фирми до обучението на водачи, се отварят широки врати за трайни корупционни практики.“, посочват от бранша.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html