петък, 3 май 2024 г.

Отбелязваме световния ден на ходенето

Световният ден на ходенето се организира от Българска федерация спорт за всички за 28-и пореден път с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. Денят на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2020 г. и Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2020“. Световният ден на ходенето е кампания от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА. То има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена форма на физическа активност – ходенето. В България се провежда ежегодно от 1993 г. в цялата страна. В световен мащаб, програмата се подпомага от Международния олимпийски комитет, който всяка година финансира проявата в отделни страни.

Бургас ще се присъедини към националната спортна проява „Световен ден на ходенето“ на 4 октомври, неделя. Дестинацията в морския град ще бъде крайбрежната алея в Приморски парк. Определеният маршрут се простира от пешеходната зона на Пристанище – Бургас до зоната на бургаските солници. Мястото е едно от най-предпочитаните от бургазлии за различни видове спорт и физическа активност.

В проявата могат да се включат всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и хора в неравностойно положение. Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания с физически активност и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Инициативата се осъществява под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html