петък, 3 май 2024 г.

На 93 г. Калина Тасева гостува в Благоевград

Преди няколко дни в градската галерия в Благоевград бе открита изложба на грандамата в българското изобразително изкуство – Калина Тасева.

Родената през далечната 1927 г. в София художничка е завършила живопис в Художествената академия в София през 1952 г. при проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров, а година по-късно става и член на Съюза на българските художници от 1953 г. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници „Кюнстлер Хаус“ във Виена. Носител е на множество престижни отличия, сред които са наградите: „Владимир Димитров – Майстора“, 1974 г., „Захарий Зограф“, 1975 г., награда на Второто триенале на реалистичната живопис, 1976 г., „Никола Петров“, 1999 г.; както и ордени: „Народна република България“ – първа степен, 1984 г., „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, 2008 г.

За нея Петър Змийчаров пише: „Името на Калина Тасева отдавна се е превърнало в знак за ярко творчество, в синоним за мъдро и аристократично присъствие в българското изкуство. Тя ни дава среща с едно изкуство, което ни увлича с магията си от цветове, с пластичния си език, с познатите и в същото време изключително своеобразни композиционни решения. Зад всичко това неизменно прозират следите от изминатия от художничката творчески път.“

Изкуствоведи определят Калина Тасева като художничката създателка на „сънувани картинни светове”, на образи „свалени от иконостас”, на творби, разгръщащи се като „ритуално тържество, вътрешно напрегнати и тревожни”.

Изложбата на Калина Тасева в Благоевград бе открита от дъщеря й – проф. Десислава Минчева, също художничка със забележителен принос в българското изобразително изкуство. На изложбата слово произнесе и художника и директор на благоевградската галерия – Иван Милушев.

Въпреки че от 3 г. е на легло, тя продължава да работи всеки божи ден. Питаха ме какви уроци съм получила като дъщеря от нея. Те не са един и два, и всеки ден продължавам да получавам кога приятен урок, кога не много“, отбеляза проф. Десислава Минчева.

Милушев от своя страна заяви, че „по здравословни причини Калина Тасева не може да е сред нас и това е обяснимо – тя е на преклонна възраст, но продължава да рисува! Тази изложба беше замислена преди 3 г. и много обстоятелства я осуетяваха, но явно е трябвало да стане сега, през септември и октомври на 2020 г. Когато отидох да взема работи, собственост на нашия Регионален исторически музей, честно ви казвам, щях „да падна“, защото тези творби и сега носят енергията, която са имали, когато са правени, и продължават да въздействат много силно“.

Колкото до самата експозиция, проф. Минчева бе лаконична: „За картините няма какво да се каже, освен че те „удрят“, и то те „удрят в челото“! И както каза Иван, няма нещо, което да изглежда направено със стара дата, което сега да не е вълнуващо, не казвам думата модерно, защото за мен в изкуството няма такива неща, такива думи и такова значение. Изкуството или е силно и голямо, или просто не си успял

Седмица преди откриването проф. Минчева сподели, че в изложбата са включени „картини от колекциите на двама наши приятели с произведения от фонда на Историческия музей в Благоевград, както и с наши собствени. Ще има и 4 пастела, рисувани от майка ми в последните месеци“.

Изложбата може да бъде разгледана в ГХГ-Благоевград до 24 октомври 2020 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html