петък, 3 май 2024 г.

Чехия въвежда извънредно положение

Чехия постави антирекорд по броя на заразените с Covid-19  от началото на пандемията – 3 393 нови случая за едно денонощие. Властите в Прага  въвеждат извънредно положение на територията на страната от 5 октомври – понеделник, като то ще продължи 30 дни.

Целта е здравната система да издържи на натиска, каза министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от БНР:

Моята роля е да спрем тази епидемия или поне да намалим темповете на нарастване на заразените. Знам, че има много критики за мерките, но в тази ситуация трябва да действаме всички в една посока, защото Covid-19 не е политически вирус“.

В съседна Полша случаите на коронавирус за първи път надхвърлиха 2000 за денонощие.  От утре в страната влиза в сила нов  списък с червени и жълти зони, които отчитат броя на заразените и съответно определят какви противоепидемични мерки са необходими.

Унгария реши да удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си за чужденци, което е в сила от 1 септември.

Франция  отново отчита високо равнище на новите заразени с коронавирус за денонощие и според здравния министър Оливие Веран, има голяма вероятност още в понеделник в Париж да бъде обявена максимална степен на тревога за Covid-19.

Броят на заразените с коронавирус в Русия също нараства стремително.  Новите случаи за денонощие са колкото в края на май – над 9400 за територията на цялата страна. Най-тревожна остава обстановката в Москва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html