петък, 3 май 2024 г.

Румен Жеков с абстрактни платна в Пловдив

Известният български художник Румен Жеков открива своя голяма ретроспективна изложба „Избрани произведения“ на 8 октомври от 18.00 ч. в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 в Пловдив.

С представяне на творби от различни свои периоди той отбелязва и своята кръгла годишнина от своето рождение – 60 г. Румен Жеков работи в сферата на живописта, рисунката, фотографията, пърформанса, инсталацията, обекта. В естетически план избира минимализма и създава своя разпознаваема абстрактна образност, пестелива и изчистена от подробности, но емоционално въздействаща.

Румен Жеков е роден в Пловдив на 1. Март 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници. Румен Жеков е един от основателите на авангардните групи “РЪБ” и „Диско 95”, член на сдружение “Изкуство днес”. Редил е над 20 самостоятелни изложби и има над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина.

Румен Жеков работи със собствена техника с вар, пигменти и постни бои. Използва още восък, сажди, земни и неизкуствени материи, за да постигне материалност и топлина на изображението и действат по-аскетично.

Доцент е в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и е куратор в центъра за съвременно изкуство в Пловдив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html