петък, 3 май 2024 г.

Красимира Дренска показва своите нови експерименти

Галерия „Етюд“ представя новата изложба на Красимира Дренска. Експозицията се открива на 7 октомври от 17 до 20 ч.

Изложбата представя експериментите на Красимира Дренска с ръчно рециклираната хартия. Нейната авторска интерпретация съчетава различни пластични форми, вариращи от релефни миниатюри до пространствени инсталации. Материалите, които са използвани са стара хартия, текстил, акрилни бои, природни материали, а техниката на ръчно рециклираната хартия се смесва с тази на колажа, прегето, монотипията, дигиталния печат. В концептуално отношение произведенията засягат нравствени и философски въпроси за вярата, любовта, хармонията, приобщаването към рода и традицията.

Ръчно рециклираната хартия е сравнително нова художествена техника, която съчетава класическата технология за изработване на ръчна хартия от естествени материали и съвременния индустриален подход за хартиено производство чрез рециклиране на отпадъчни хартиени продукти. Същевременно с това тази техника дава обширно поле за творческо изразяване, в което авторският подход и използваният материал са неизменна част от създаването на произведения, иновативно вписващи се в различните сфери на съвременното пластично изкуство.

Изложбата е част от проекта на Красимира Дренска – „Ръчно рециклираната хартия като изящно изкуство“, който е реализиран с подкрепата на Националната научна програма „Млади учени и постдокторанти“ и се занимава с научноизледователски и художественотворчески разработки по темата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html