петък, 3 май 2024 г.

Затворници и артисти сътворяват нова песен за човека

На 6 октомври, вторник, в София в Doza Gallery представят проекта „Песен за човека“, в който участват лица, изтърпяващи наказанието лишаване от свобода в затвора в гр. Стара Загора. Те са на възраст между 24 и 46 години.

Четирима от тях са с присъда доживотен затвор. До момента те са били в затвора между 4 и 18 години.

Всички те са членове на дискусионен клуб “Кеймбридж” – енкаунтър група, чиято основна цел е да съхрани “здравата” част от личността и да развие потенциала на всеки участник чрез споделяне на опит, дискусии и участие в различни групови дейности.

Организаторите поясняват, че в проекта лишените от свобода са в центъра на футуристичен сюжет – непосредствено преди да излетят на космическа мисия до Марс, за да започнат трансформирането на Червената планета, те пишат последното си писмо. Писмата попадат в ръцете на съвременни артисти, които ги интерпретират със средствата на визуалното изкуство.

„Целта на проекта бе, като наблюдаваме творческия процес на лишените от свобода, да препотвърдим изкуството като универсално средство за себеизразяване и комуникация, което има потенциала да постигне личностна промяна.

Представяме за наблюдение взаимодействието между две групи с различни особености – артисти и затворници, всички те често поставяни отвъд границите на общоприетото. Процесът на договаряне на тези граници е признак за зрялост и интегритет на всяко общество.“

Артистите, които са включени в изложбата, са Аделина Бонева, Борис Праматаров, Деян Янев, Драгомир Костадинов – PXRN, Косара Стефанова, Михаела Каменова, Цветислава Колeва.

Концепцията е на Яна Руменова, Димитър Коцев-Шошо, Светлин Стоев, а куратор е Цветелина Анастасова

Проектът се реализира със съдействието на Златина Чертоянова и Радост Найденова от сектор “Социална дейност и възпитателна работа” в затвора в гр. Стара Загора и може да бъде разгледан до 10 октомври.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html