петък, 3 май 2024 г.

ДПС за евродоклада: Обективен е, но главният прокурор трябва да е независим

Хамид Хамид. Снимка: БНТ

„ДПС оцени вчерашния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона като обективен и полезен. Направените в него критики са градивни за страната ни“, отбеляза Хамид Хамид, цитиран от БНР.

Той обясни, че реформите в съдебната система не могат да дадат резултат веднага, но твърдението в доклада, че те са на прав път трябва да се отбележи:

„Нужно е да мине достатъчно време тези реформи и новите текстове да заработят. В следващите доклади аз съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат. Просто е нужно време. По отношение на борбата с корупцията, законодателната власт ще направи доста сериозна законодателна база“.

Последните промени в Закона за съдебната власт са направили необходимото, за да отговорят на критиките за липса на контрол върху работата на главния прокурор, каза още Хамид Хамид:

„Друг е въпросът тези, които говорят за безконтролност, точно какъв контрол искат да наложат. Все пак главният прокурор е част от независимата съдебна система и, като такава, тя трябва да е независима“.

Критиките по отношение на прозрачността на собствеността на медиите Йордан Цонев отнесе към изпълнителната власт, тъй като законодателният орган си е свършил работа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html