неделя, 28 април 2024 г.

Георги Тенев ще ни разходи по следите на Николай Лилиев

Литературните маршрути, организирани вече няколко поредни сезона по идея на Фондация „Прочети София“, ще приключат тазгодишното си издание с разходка по столичните улици на 3 октомври. Точката на тръгване е Народният театър в 11 ч. Същия ден ще бъде възстановена и паметната плоча на поета и драматург в софийския му дом.

Това е последният Литературен маршрут за сезона и е посветен на една от най-значимите фигури в българската литература – поета и драматург Николай Лилиев. Автор и водещ на този интересен тур ще бъде писателят и драматург Георги Тенев. Ето неговите предварителни думи за това какво ни очаква на 03 октомври:

Аз не съм литературен историк. Аз съм разказвач. В случая имам история, която не е измислена, а чута. Ще ви разкажа за това, което съм слушал още като дете – за Лилиев като герой на семейни спомени. Ще ви покажа снимки и страници, които съхраняват образи и думи от онова време и от още по-ранно на моето време. Ще опитам да убедя и майка ми да се включи в нашето приключение и да сподели неща за един човек, когото тя ревниво пази в паметта си. Също както години наред е запазила оригиналите на преписаните от ръката на Лилиев негови стихове. Тя дори предпочита по-рядко да говори за него, защото усеща колко (все по-) далеч е духът на поета-символист от „новия дух“ на времето. А може би точно заради това е добре да минем по стъпките му. Имам предвид поне по физическите, които десетилетия наред са описвали единствения маршрут, който Лилиев е имал – от дома до Народния театър. И от Народния театър – до дома. Под дом трябва да разбираме една съвсем скромна стая, пълна с книги и ръкописи, в Лозенец. Ще пием и кафе, от разтворимото и любимо кафе на Лилиев, което един сладкар на ул. „Раковски“ (ще ви покажа мястото) е набавял в годините на дефицита по тайни пътища чак от Швейцария – единственият „лукс“ за аскетично живеещия поет и преводач, за драматурга на Народния театър. Или по-скоро – една алхимическа субстанция, с която е удвоявал своя почти безкраен работен ден – от ранно утро до малките часове на нощта над преводите и книгите.

Очаквам и аз като всички други в деня на нашия литературен маршрут да се случи едно знаково събитие. Възстановяването на паметната плоча на улицата, където Николай Лилиев е живял през всички онези години. Ще бъде символично завръщане на един чуден човек в своя квартал, на (едноименната вече) улица, в столицата. Той е направил нашия театрален език това, което е, и е оставил тихи и устойчиви на време/политика/конюнктура следи в литературата на България. Без неговите стихове и слово тази литература и език изобщо не биха били това, което са, и което могат и занапред да бъдат.

Ще опитам да разкажа и за трудните мигове преди издаването на неговите стихове в края на живота му, когато този жив класик упорито е отказвал да се отделя внимание на личното му лирическо творчество. В смесица между скромност и мъдро колебание, Лилиев е считал времето на своя лирически свят за отминало, заедно с неговото поколение, като част от вълнения и настроения, угасени от войната и огромните трансформации, заменено с нещо ново, което вълнува повече „младите сърца“…

Много неща от ежедневния живот на Лилиев могат да са ни урок, за пишещи, четящи, за хора на словото и просто – за любопитни съграждани. Скромността му, особено. Тя е една поучителна бележка, иронична почти, на фона на изкушенията ни от масовостта, популярността и гласовитите ни опити „да бъдем нещо“, без напълно да сме сигурни, какво точно сме.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html