събота, 27 април 2024 г.

Радев с поредно вето – този път върху промените в Изборния кодекс

В  извънредно обръщение към нацията от „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс и коментира отказа на управляващите да подадат оставка, въпреки всекидневните протести.

„Отказът на властта да чуе гласът на гражданството продължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а бяга от политическа и правна отговорност от многобройните скандали. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел“, заяви Радев.

Решенията трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос. Дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност от парламента. Вменяват се отговорности на законодатели по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка за гласувалите и данните на гласуването“, обясни още Радев.

„Нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава, създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Не мога да пренебрегна факта, че промените са пример за непредсказуемост на държавната власт и управление. Налагам вето върху част от разпоредбите по Изборния кодекс“, заяви той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html