петък, 3 май 2024 г.

Васко Кръпката към протестиращите: Не забравяйте, че БКП създаде мутрите!

Снимка: дир.бг

Васко Кръпката се качи на сцената на многохилядния концерт протест тази вечер. Фронтменът на „Подуене блус бенд” завърши участието си с „Нека бъде светлина“, която се превърна и в своеобразен химн на 81-вия ден на антиправителствените протести.

Кръпката сподели пред протестиращите: „Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов, а да са честни хора. И никога не забравяйте кой създаде мутрите – БКП! Благодаря ви, че ме поканихте на вашия концерт!“.

Малко преди това на сцената се качиха „Контрол“ и „Ревю“ с Васо Гюров. Групите изпяха емблематични песни като „Най-щастливият ден“ и „Чичо“, които вдигнаха настроението на протестиращите.

Между изпълненията на „Ревю“ пък се намери протестиращ, който започна да скандира: „БКП“. Останалите обаче набързо спряха простотията на Орлов мост. В крайна сметка на площада пред сцената останаха млади хора, които слушаха любимите си песни „А ние с Боби двамата пием кафе“, „Мари-Анна“ и още куп парчета от 90-те години.

Митингът беше разрешен до 22:00 часа, но продължи с изпълнения на група SLENG. Полицаите не се намесиха, тъй като концертът продължи мирно.

Протестният митинг-концерт блокира в неделя източната част на кръстовището на Орлов мост в столицата. Събитието бе част от продължаващите вече 81 дни протести с искане за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Точно в 16 ч. започна концертът под надслов „Бъдеще за България – бъдеще за младите“.

Участниците в митинга обявиха, че целта им e извоюване на истинска демокрация в страната, оставка на правителството, борба с корупцията и реално правосъдие.

Идеята на организаторите на концерта бе да събере част от „цвета на България“ – културни дейци, интелектуалци, творци, предприемачи, преподаватели, а целта е – на едно място и в един ден да се покажат мащабът и готовността хората да отстояват демократичните ценности.

Снимка дир.бг

„Концертът може да покаже, че самоинициативата и предприемаческият дух на българина е жив. Това нещо го направихме „на мускули“, за 10 дни, без да имаме опит. Организирахме около себе си над 200 души. Това е протестен концерт, разликата е, че този път ще има малко по-позитивно говорене от хора, които са яростни“, каза един от организаторите пред bTV. Той уточни, че пред микрофона няма да се допускат политици.

Сред ораторите имаше екоактивисти, студенти и хора със свободни професии. Те посочиха че протестният митинг се прави тук, защото по традиция от 1989 година на това място се защитават гражданските свободи на хората.

Изказване направи проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, която получи обвинение от прокуратурата „за всяване на паника чрез медийни изяви“. Тя посочи, че й е била поискана парична гаранция от 20 000 лева по обвинение по член 326, ал.1, защото е предупредила пред БНР и БНТ за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса.

Отсечката на бул.“Цариградско шосе“ от Орлов мост до алея „Яворов“ бе затворена за автомобили от сутринта. Движението на масовия транспорт беше спряно към 15.00 часа като тролеите и автобусите се движеха  до края на деня по променени маршрути.

 

Нека бъде светлина ❤Васил Свиленов Георгиев ❤❤❤

Публикувахте от Даниела Горчева в Неделя, 27 септември 2020 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html