неделя, 28 април 2024 г.

Бившата мис на малкия град се завръща на сцената

През вече далечната 1999 г. известният ирландски драматург Мартин Макдона за първи път се яви в България с пиесата си „Бившата мис на малкия град“. Режисьор на спектакъла беше Пламен Марков, а на сцената стъпи шеметната Мария Каварджикова, която за изумителната си игра дори бе удостоена с наградата „Аскеер“. През годините творчеството на Макдона привлече погледа и на други български режисьори, като Явор Гърдев например. Става дума за неговата незабравима и до днес постановка на „Пухеният“. Любовта към драматурга не стихва и днес заглавието „Бившата мис на малкия град“ е подложено на нова интерпретация.

Пиесата този път става част от програмата на Младежки театър „Николай Бинев“, а режисьорският прочит е на директора на институцията – Владимир Люцканов. Преводът на български е на Мариана Мелнишка – преводач с огромен опит, чието име стои зад преводите на култови заглавия като „Портокал с часовников механизъм“, „Какво видя кучето и други истории“ и 3 романа от поредицата „Хари Потър“.

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, който е реализирал успешни изложби, интерактивни инсталации, дигитални проекти, пърформанси и множество примери за прекрасна сценография. Отличен е с награди с „Аскеер“ и „Икар“ за сценография. Венелин е сценограф на два от спектаклите, които Младежки театър „Николай Бинев“ реализира през 2019 г. – „Аз, Фойербах“ и „По-полека“.

Костюмограф е Елица Георгиева, която ще продължи забележителната си работа в Младежки театър „Николай Бинев“ след като беше част от екипа на спектаклите „Като трохи на прозореца“, „Еквус“, „Специални поводи“, „Лунните деца“, „По-полека“ и „Bai Ganyo“!

Колкото до актьорския състав на спектакъла „Бившата мис на малкия град“, в него са привлечени Искра Донова, Николай Владимиров, Николай Луканов и Станка Калчева. Именно те ще трябва да ни разкажат историята на една самотна около 40 години жена, която се опитва да се справи с приумиците на сърцето – за първи, а навярно и за последен път има шанса да се отдаде на любовта. Отдаване, което е придружено с множество колебания и проблеми.

Премиерните спектакли са на 23 и 27 септември от 19 ч. в камерната зала на театъра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html