неделя, 5 май 2024 г.

Юбилейна изложба на Цветан Казанджиев

В галерия „Средец” на Министерството на културата бе представена юбилейната изложба на художника Цветан Казанджиев. В експозицията, която се откри с вернисаж във вчерашния ден и при строго спазване на всички противоепидемични мерки, публиката имаше възможността да види живопис, графика, рисунка и акварел, дело на едно от – както го определя критиката – философски извисените и търсещи имена в съвременното изкуство у нас.

Според Иван Гранитски Цветан Казанджиев е колкото космополитен, толкова и национален творец. Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов споделя, че за художника Цветан Казанджиев „изкуството е постигнатата, но и все още съществуващата цел… И средство. Средството да бъде. Да го има…”.

Организаторите от галерия „Средец” уточниха, че всеки посетител на изложбата в дните до 2 октомври ще може да изживее сам неповторимото докосване до образи и форми, да пътува в пространствата на автентичния абстрактен свят от споделени фрагменти от личната въображаема вселена на автора Цветан Казанджиев.

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в гр. Ямбол. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика”, от 1989 г. Негови графики са притежание на Национална галерия в София; Графичен кабинет – Варна, Dalarnas музей – Швеция; Арт музей – Полша; Арт музей – Испания, както и на множество частни колекции в Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. Цветан Казанджиев живее и работи в Ямбол.

Участва в множество международни биеналета и триеналета на изкуството и на графиката по света, както и в редица колективни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител на множество награди от изложби и конкурси в България и на световната сцена на изкуството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html