петък, 3 май 2024 г.

Съвременното цирково изкуство превзема София през октомври

Фестивалът за съвременен цирк – Мини Арт Фест, напук на пандемията се завръща със своето юбилейно 10-то издание. Той ще се проведе в шатрата на Цирк „Иванов“, разпъната в Южен Парк 2 в София между 2 – 18 октомври.

Миналогодишното издание на фестивала беше своеобразен подарък за децата на столицата, провел се в дните около 1 юни. Сега събитието е за всички, с акцент към градския човек, който иска и се потопи в атмосферата на тайнството, наречено „Съвременно цирково изкуство“, да научи механизмите му, да разбере посланията му, да преживее емоцията му.

Публиката ще може да се докосне до цирковите дворове на Франция и Италия с гастролиращите международни артисти, които са част от каймака на Световния съвременен цирк.

Ето и някои от акцентите в програмата:

Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”), основано на движение, манипулация на предмети и магия. Ще има и фотографска изложба на ексцентрични костюми, както и пърформанс – „Дрехи за трансцедентност“. Футуристичната и дори пост-апокалиптична и пост-пънк концепция е на британския артист Николас Макартър, а снимките – на българина и основен двигател на Мини Арт Фест Гео Калев. Фотографиите ще могат да бъдат разглеждани през цялото време на фестивала.

В събота ще гледаме 2 представления – българско и италианско. Първо, родното име Ashton Ka ще представи атракцията на живата статуя, а след това италианското дуо Masawa ще впечатли зрителите с шоуто си „V.O.G.O.T.”, което стъпва на сетивната връзка между мъжа и жената като предизвикателство, приключение и богатство на човешкото общуване.

В неделната вечер е кулминацията на Мини Арт Фест 10 с гвоздея в програмата – представлението „Instable” на „Les hommes penches” от Франция, което проблематизира ранимото битие на артиста и поета, самоизграждащ се сред заобикалящия го прозаичен свят. В момента представлението прави турне из Балканите, като една от спирките му е именно България и Мини Арт Фест. Разбира се, в последната вечер ще бъде връчена и голямата награда на фестивала – Златна мравка.

Ще има и съпътстваща разнообразна музикална програма с концерти.

А за най-любопитните организаторите са предвидили и редица фестивални работилници, в които ще можем да се срещнем и общуваме с местни и международни артисти.

Мини Арт Фест 10 е част от календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се организира с подкрепата на Столична община, Програма „Европа“, Френски институт, Италиански Културен институт, Програма „Театроскоп“ и Цирк „Иванов“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html