петък, 3 май 2024 г.

Доц. Стойчо Стойчев: Протестите ще продължат, но ще минат на заден план

Протестиращите няма да се уморят, те са решени да продължат. Ще се уморят обаче хората. В България важи принципът „всяко чудо за три дни“. Хората ще потърсят нещо ново и то е налице – с началото на учебната година протестите ще отидат на заден план, въпреки че шествията по улиците ще продължат.

Това казва в интервю за в. „Марица“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него никой не се съмнява, че Радев представлява най-голямата опасност за Корнелия Нинова. „И тя го знае много добре. Независимо че към момента Нинова е успяла да си реши председателските въпроси с избори, това не означава, че не гледа с изключително голямо недоверие към Радев, който я конкурира директно като авторитет – не за председателския пост, а в държавата. Затова в момента, в който Нинова почувства, че ГЕРБ са елиминирани, ще се захване с президента, за да неутрализира и него. Той представлява голяма опасност за нейните амбиции да бъде основен фактор –  да прави правителство, да бъде премиер“ смята доц. Стойчев.

Според него премиерът Борисов има полезен политически ход в предстоящата гореща политическа есен – да покаже изключителна твърдост пред твърдите поддръжници на ГЕРБ. „Независимо колко ще бъде тежка зимата, хората, които по принцип гласуват за него, ще проявят разбиране и ако Борисов покаже повече твърдост, партията няма да падне под 600 000 гласа на следващите избори. Иначе всеки опит да се задържат по-широки периферии, като се подаде оставка, ще бъде по-големият удар за ГЕРБ, отколкото този“, казва Стойчев.

Той смята, че е съвсем нормално за една партия да излезе в опозиция, независимо че е управлявала 10 години. И точно периодът в опозиция ще бъде тестът за ГЕРБ – ако преодолее това мерило, вече ще са задминали старата десница по всички показатели.

Самият Борисов има усет за това какво искат хората, твърди доц. Стойчев. „Ако прецени, че е започнал да дотяга на хората, ще се отдръпне сам. Възможно е да избере и такъв тип стратегия – да изчака един мандат в опозиция, да се видят приноси и грешки, да се привлекат нови хора. Пред Борисов има доста опции и независимо коя ще избере, ще остане в историята като първия преизбиран премиер. И то с такава лична популярност, че десет години отне на опонентите му да я разбият“, твърди политологът.

Стойчев е категоричен, че Борисов не трябва да се страхува от новата формация на Цветан Цветанов. „Ясно е кой направи Цветанов политик. Българите възприемат негативно човек, който е бил близък с някого до вчера, а днес се обявява за негов враг. Не можем да говорим за реална конкуренция и за значим успех. Да не говорим, че Цветанов всъщност е голям длъжник на ГЕРБ – с обмислени или необмислени действия доскоро той беше основна част от негативния образ на партията“, казва в заключение доц. Стойчо Стойчев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html