събота, 4 май 2024 г.

Европа срещу втората вълна от коронавирус

 

Редица страни в Европа отново затягат мерките срещу коронавируса заради втората вълна от случаи на заразяване, пише dnes.dir.bg.

На пресконференция в петък във Виена беше съобщено, че Австрия въвежда  задължително носене на маски на обществени места. Влизат в сила по-строги мерки и за заведенията за обществено хранене, както и за организиране на мероприятия на открито и в зала.

„Това са мерки, които въвеждаме сега, без да знаем какви ще са следващите“, заяви федералният канцлер Себастиан Курц.

Носенето на маски е задължително за всички в търговските обекти, обектите за услуги, в държавните служби и в училищата, където учащите се ще свалят маските единствено когато седят на своите чинове.

На мероприятия, които са без определени места за сядане и се провеждат на закрито, броят на участниците се ограничава до максимум 50, когато са на открито разрешеният брой се увеличава до 100 човека. На големи мероприятия с фиксирани места за сядане максималният брой присъстващи е 1500 души, на открито – 3000 души.

В заведенията за обществено хранене се въвежда задължително носене на маски за келнерите. Храните и напитките в помещенията ще се сервират, не се допускат правостоящи, които да консумират на бара в заведението.

В Украйна броят на новите случаи на корнавируса за денонощие за първи път надхвърли 3000, предаде ТАСС. Украинските медици за изминалото денонощие са регистрирали 3144 нови случаи, съобщи в петък Съветът за национална сигурност и отбрана. В сравнение с предишното денонощие, когато са регистрирани 2582-ма заразени, увеличението е почти 22%. Починалите за денонощието са 53-ма.

Бившият премиер на страната, лидерът на украинската партия „Баткившчина“ и депутат от Върховната рада Юлия Тимошенко е преодоляла коронавируса, съобщи нейният прессекретар Марина Сорока. „Юлия Владимировна току-що получи отрицателен резултат от тест за Ковид-19. Коронавирусът е преодолян“, написа тя във Фейсбук. По думите й Тимошенко се чувства „значително по-добре“, „засега все още остава възпалението на белите дробове, но лечението върви успешно и скоро тя вече ще се върне към нормалния живот“.

През втората половина на август стана известно, че Тимошенко се е заразила и е хоспитализирана в тежко състояние.

Германия съобщи в петък  за 1484 нови случая на зараза с коронавируса за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на данни на института „Роберт Кох“. Общо заразените в страната от началото на пандемията вече са 256 850.

Чехия обяви 1382 нови случая на зараза за последното денонощие, което е рекорд от началото на епидемията в страната. Общо заразените са 32 413. По-рано тази седмица чешките власти затегнаха разпоредбите за носене на маски заради увеличаването на случаите на зараза, но засега не са върнали други ограничителни мерки, които биха навредили на бизнеса.

В Унгария премиерът Виктор Орбан каза, че страната няма да наложи повсеместно затваряне на училищата с цел намаляване на разпространението на заразата, но ще вземе мерки за защита на най-уязвимите възрастни хора. Орбан подчерта, че мерките няма да възпрепятстват икономиката. По унгарското държавно радио премиерът каза, че задължителното носене на маски в обществения транспорт трябва да влезе в сила, и ако е нужно, носенето на маски ще се наложи по-широко и на други места. Според него обаче втората вълна на пандемията изисква различна стратегия, отколкото при първата, която нанесе удар на унгарската икономика през март и април. Премиерът допълни, че целта е страната да продължи да работи, защото не може да си позволи вирусът да я парализира отново.

В Унгария бяха регистрирани 718 нови случая на зараза за последното денонощие. Това, подобно на Чехия, е рекорд от началото на пандемията. Общо случаите в страната са 10 909, а смъртните случаи са 631, посочва Ройтерс.

Грузия взе решение във връзка с влошаването на епидемичната обстановка с разпространението на новия коронавирус да отложат началото на учебната година в училищата и университетите в големите градове до 1 октомври, съобщи на брифинг министър-председателят Гиорги Гахария.

„Днес взехме решение да отложим началото на учебната година с две седмици, до 1 октомври, само в големите градове: Тбилиси, Кутаиси, Рустави, Зугдиди, Гори и Поти“, както и в Батуми, заяви грузинският премиер, цитиран от ТАСС.

В четвъртък Великобритания обяви, че въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от Португалия, Унгария и отвъдморските територии на Франция. Мярката бе взета заради втората вълна от случаи на заразяване с коронавирус, заявиха британските власти. В същото време Великобритания премахна Швеция от списъка си със страни, пристигащите от които трябва да се подложат на карантина. През април премиерът Борис Джонсън бе диагностициран с COVID 19 и прекара дори три дни в интензивно отделение.

Португалия също реши да затегне мерките срещу коронавируса непосредствено преди началото на учебната година, за да ограничи появата на нови случаи на заразяване.

Приетите мерки влизат в сила идния вторник. Те включват промяна в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Досега ограничението бе 20 души, а сега вече ще бъде десет души. Продажбата на алкохол ще бъде забранена на територията на цялата страна след 20:00 ч., а също така и консумацията на алкохолни напитки на обществени места.

В сряда Португалия регистрира 646 нови случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, най-високата стойност от 20 април досега.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html