неделя, 28 април 2024 г.

Чърчил настоявал за мащабен ядрен удар срещу СССР

Уинстон Черчилль

 

През април 1951 година бившият тогава премиер на Великобритания Уинстън Чърчил е настоявал пред САЩ да се нанесе ядрен удар по Съветския съюз. Това разкрива The Times, позовавайки се на служебна преписка между генералния директор на вестник „Ню Йорк Таймс“ и американския военен деятел Окс Адлер. Последният е разговарял с Чърчил в дома му. По време на беседата 76-годишният Чърчил заявил, че англо–американската политика спрямо Съветите е твърде мека и недостатъчно агресивна. Политикът е поискал от Адлер да разбере с колко атомни бомби разполага САЩ и да даде оценка на арсенала, с който разполагал Сталин.

В писмото на Адлер се казва още, че Чърчил е искал САЩ и Англия да поставят ултиматум на Съветстия съюз и ако той не бъде изпълнен, „трябва да се хвърлят атомни бомби върху 20–30 града“. Чърчил е бил сигурен, че Москва няма да изпълни исканията на Запада и това ще развърже ръцете за мащабен ядрен удар. Адлер обаче отвърнал, че Вашингтон никога няма да се съгласи на такова нещо. „Ние ще използваме ядрено оръжие само за защита“, били думите на Адлер.

Писмото на Адлер е открито от декана на историческия факултет на университета в Екзетър Ричард Тойе. Той коментира, че за втори път след края на войната Чърчил говори за ядрен удар срещу Москва. Първия път това е било през 1949 година, когато руснаците не са разполагали с атомна бомба. „Интересното е, че докато е на власт, Чърчил имаше друго отношение към Съветите, далеч не толкова агресивно“, коментира Тойе. Според него думите на Чърчил са по-скоро провокация и елемент на игра, отколкото действително желание за удар. Други обаче са на мнение, че Чърчил наистина е имал планове за унищожаването на Съветска Русия. През 1947 той е поискал от тогавашния американски президент Хари Труман да изтрие от лицето на земята Кремъл и по този начин да превърне СССР в „незначителен проблем“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html