неделя, 5 май 2024 г.

Нигерийски пирати похитили руски моряци

 

Пирати са отвлекли двама руски моряци от хладилния кораб Water Phoenix в Гвинейския залив, пише газета.ру.  Единият от руснаците е капитан на кораба, другият е член на екипажа. На борда е имало 18 души, от които 11 филипинци и 7 руски граждани. Повечето от екипажа са успели да се укрият от пиратите в специално оборудвано помещение.

Снимка: интернет

Напоследък са зачестили отвличанията на руски моряци в Гвинейския залив, това става поне веднъж месечно.

„Посолството проверява информацията и работи със собствениците на кораба“, каза представител на руското посолство в Нигерия пред ТАСС. Дипломатите проверяват данните за залавянето на руски граждани.

По-рано порталът Dryad Global, специализиран в областта на морската безопасност, съобщи, че корабът плава под флага на Либерия. Броят на нападателите пирати все още е неизвестен.

Корабът е отплувал от холандското пристанище Имайден. РИА „Новости“ отбелязва, че корабът е на холандската транспортна компания Seatrade Groningen.

В момента Гвинейският залив, който се простира от Сенегал на север до Ангола на юг, е най-опасният регион по отношение на пиратската дейност. През първото тримесечие на тази година 45% от случаите на пиратство в света са се случили в този залив.

Според Dryad Global това е тринадесетата атака от началото на годината, извършена в пристанищния комплекс в бившата нигерийска столица Лагос.

В края на юли пирати нападнаха танкера Curacao Trader в същия регион – край бреговете на Нигерия. Тогава 13 души от руско-украинския екипаж бяха отвлечени. Този танкер може да транспортира както петрол, така и химикали.

„На кораба имаше 19 членове на екипажа, 13 от тях бяха отвлечени, останалите бяха барикадирани, докато траеше опасността“, каза пред UNIAN Максим Коваленко, началник на отдела за управление на кризи в отдел „Консулска служба“ на Министерството на външните работи на Украйна. Според него четирима от отвлечените са граждани на Украйна.

Корабът плавал под знамето на Либерия от пристанището Ломе (Того). Атаката е извършена на 210 морски мили от нигерийския щат Байелса. Както отбелязва порталът за морска сигурност, на борда са се качили осем въоръжени пирати.

Британският портал Dryad Global съобщи, че за първи път се взимат заложници на толкова отдалечено разстояние от брега.

Повече от месец по-късно – на 26 август, руското външно министерство обяви освобождаването на руските моряци.

 

„На 24 август в резултат на съвместните усилия на дипломатите на руското посолство в Абуджа, нигерийските официални власти и представителя на корабособственика, бяха освободени седем руски моряци“, заяви външното министерство.

Дипломати отбелязаха, че моряците са били изпратени в нигерийския град Порт Харкорт след освобождаването им. Физическото им състояние е задоволително. Но трябваше да се подложат на медицински преглед, преди да бъдат изпратени у дома. И на 7 септември те излетяха от Нигерия.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html