събота, 27 април 2024 г.

Валди Тотев пред „Антени“: Без мен на тези протести!

Снимка: интернет

Валди Тотев дълги години е композитор, певец и клавирист на легендарната група “Щурците”. Преди това – през 1971-1974 г., свири с група „Фактор“, както и с големия Емил Димитров. „Щурец“ става през 1976 г., като е написал някои от най-известните песни на групата: „Футуролог“, „Огнен знак“, „Помниш ли“, „Среща с деня“, „Навечерие“, „Не умирай“ и др. В началото на 90-те години започва солова кариера и издава няколко албума. Песента му „Вдигни очи“ се превръща в химн на демократичните движения и химн на СДС. Негови песни звучат и по протестите през почти цялото време на прехода. Но не и днес.  

Защо е така – Валди обяснява пред „Антени“.

 

През 1991 г написах песента „Вдигни очи“ по текст на Александър Петров. Всички имахме големи очаквания за промяна в живота ни. Тази промяна наистина настъпи. Вярно, с много глад и недоимък, но се случи. Тогава ходех да свиря в матушка Норвегия, която приюти много наши сънародници и мои колеги.

Любопитно е да се отбележи, че според някои през 1989 г България била на 27-о място по икономическо развитие в света. Как и защо година по-късно обявихме мораториум по обслужването на дълговете, не стана ясно.

За машинациите на първите „свободни“ избори няма какво да говори. Такива се случват и до днес .

След падането на правителството на Филип Димитров бяхме като попарени. Дойде проф. Беров и сформирането на мафията в България. Този професор беше казал за чичо ми (проф. д-р Анастас Ю. Тотев), че е буржоазен учен, което съвсем не беше ласкателство по онова време.

Трябва да сме наясно и това трябва постоянно да се напомня, че организираната престъпност у нас след 1990 г. и преди това си беше дело на една и съща организация – КДС – Комитет за държавна сигурност. Цялата върхушка на ДПС беше от агенти, начело с вездесъщия Ахмед Доган. Този най-голям мръсник на прехода и до днес е възхваляван като най-големия политик на новото време.

За изборите през 1994 г. написах песента „Не е лесно“. Януари 1997 дойде време за „Иди си с добро“ и така стана. И когато решихме, че всичко е тръгнало „по мед и ноти“, ченгетата извадиха от ръкава Симеон Сакскобургготски. От безсилие и ярост написах песента „Всичко наопаки“ (първата по мой текст, виж по-долу). Там доста подробно описах подмяната, която се извърши пред очите ни, но не всички я виждаха. Никой не обръщаше внимание какво казваха тогава умни хора като Теди Москов и Джони Пенков. Джони каза: “Слушах царя 20 минути, не става“. Кратко и ясно. Баща ми беше разбрал какво представлява същото това „менте“ още когато прочете, че е продал на търг ордените на дядо си цар Фердинанд. И „черешката на тортата“ Георги Първанов президент. На всичко отгоре два мандата.

Сега пък си имаме двама генерали начело. Дерзай, народе, ама без мен. Вие си ги избрахте, аз не. И в тези протести няма да участвам. Някой да знае като какво ще дойде след тях? После ще му мислим.

От мен меrсi.

 

 

Всичко е наопаки

Всичко е наопаки

в този мой живот.

Кухнята е в банята

и не ми е гот.

 

Щото холът на съседа

стана лъскав магазин.

Кино сменят с бинго зала –

накъде вървим?

 

Припев:

Всеки вика

„може би е на добро?“

И си трае –

„ново време“ е дошло.

 

Спортът ни е във ръцете

на изпечен наш сладкар.

„Олимпиецът“ в същия,

но пък Чорни е левскар.

 

Цар министър-председател

вече имаме си днес,

„мутра“ сменя полицая –

друг трабанта с мерцедес.

 

Комунисти, монархисти,

комсомолци – бол.

Кандидати президенти –

няма рокендрол.

Припев:

И си зная –

няма начин отсега

да си трая –

или да „сменя резба“, а?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html