четвъртък, 2 май 2024 г.

Тръмп нарекъл убитите американски войници загубеняци

Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA

Пленените или убити американски войници са загубеняци и смотльовци. Поне според американския президент Доланд Тръмп, пише „Гардиън“.

Изказването му било във връзка с отказа му да посети американско гробище във Франция по време на посещението си там през 2018 г. Сега 4-а души от близкото му обкръжение потвърдили казаното от него.

Тръмп също така не искал прическата му да бъде развалена от дъжда и вятъра. Тръмп отрече обвиненията: „Няма човек, който да съчувства повече на нашите войници и ранени войни от мен“.

През 2016 г. статистиките сочеха силна подкрепа за Тръмп от страна на военнослужещите за сметка на Хилъри Клинтън. Сега е обратното – 49% от тях не харесват президента, 38% са с добро мнение за него, а останалите нямат мнение.

Редица ветерани изразиха възмущение от думите на президента. Някои действащи войници обаче са по-неутрални. Ето какво споделя войник, пожелал да остане анонимен:

„Не бих се изненадал, ако наистина го е казал. Но не мога да избера своя главнокомандващ, затова приемам всичко, казано от него, с леко съмнение. Каквото и да казват политиците, гледаме да не го приемаме навътре. Аполитични сме. Знаем, че за 4 или 8 г. ще претърпят промяна. Те ни командват, да, но преките ни лидери са тези, в които истински вярваме.“

През 2017 г. Тръмп нарече своите най-висши генерали загубеняци и бебета, задето не са успели да спечелят войната в Афганистан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html