понеделник, 6 май 2024 г.

Триенале „Пространство и вдъхновение“ във Велико Търново

Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение`2020“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници в град Велико Търново. Организаторите определят изложбата като „възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства“. Това е второто издание на форума, който е част от културния календар на старата столица.

Експозицията ще бъде подредена в изложбен комплекс „Рафаел Михайлов“ и в нея организаторите се надяват да бъдат представени не само различни стилове и жанрове, но и творческата идентичност на авторите. Кураторската концепция насочва участниците да припознаят старопрестолния град като свое пространство за творчески размах, за иновации и споделяне на идеи между артисти, институции и публика.

Организатори са представителството на СБХ – Велико Търново и Община Велико Търново, а партньори по проекта са СБХ, Представителствата на СБХ и дружества в страната, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Галерия за съвременно изкуство „Дориан“ в гр. Плевен, галерия „Савчеви“ в гр. Оряхово, РНБ „П. Р. Славейков“ в гр. Велико Търново и др.

Откриването е на 20 октомври от 17 ч., а до тогава организаторите ще очакват творбите на художниците, желаещи да се включат в триеналето, което има и конкурсен характер. Наградите, които ще бъдат раздадени са:

  1. Награда за живопис на Община Велико Търново – 600 лева
  2. Награда за графика на Община Велико Търново – 600 лева
  3. Награда за скулптура на Община Велико Търново – 600 лева
  4. Награда за млад автор на СБХ – 500 лева
  5. Награда за млад автор на ВТУ – 400 лева
  6. Награда на Представителство на СБХ – Велико Търново – участие в пленер.
  7. Награда на галерия за съвременно изкуство „Дориан“, гр. Плевен.
  8. Откупка от РНБ „П. Р. Славейков“, гр. Велико Търново.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html