четвъртък, 2 май 2024 г.

Проф. д-р Боян Добрев излага творби в Софийското метро

Снимка: НХА

На 8 септември 2020 г. ще бъдат представени официално две монументални стенописни композиции на проф. д-р Боян Добрев, преподавател в специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. Те са част от интериора на две от метростанциите на Софийското метро по новооткритата Линия 3. Официални лица на събитието ще бъдат зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев и ректорът на НХА проф. Георги Янков.

Откриването ще е от 18 ч. на метростанция НДК 2 до стенописа, от страната на храм „Св. Георги“. След откриването желаещите заедно с автора могат да посетят и втория стенопис на метростанция „Красно село“.

Първата композиция е озаглавена „Знаме“ и е реализирана в западния дял на метростанция НДК 2 към булевард „Христо Ботев“. Той е посветен на  Христо Ботев и  2 юни. В него е изявен образът на Христо Ботев, а на заден план са представени неговите четници, поборниците, титаните – Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Даме Груев, Гоце Делчев. От екипа на Националната академия уточняват, че „огънят на ботевското словото като втора сюжетна линия минава над основните изображения и осмисля произведението, подчертавайки подвига за България, като път  безсмъртието“. Произведението е с площ 43 м2.

Другият стенопис е „Цар Борис III“. Той е реализиран в интериора на метростанция „Красно село“ и доминира в интериора на станцията. В него авторът акцентира върху духовния разцвет на България изобразявайки ликовете на Владимир Димитров – Майстора, Елин Пелин, Сирак Скитник, Панчо Владигеров, Димитър Димов, Йордан Йовков и др. – все личности, работили активно в периода на управление на цар Борис III. Авторът съзнателно е търсил трицветни цветови решения – бяло, зелено, червено. Стенописът е с обща площ 38 м2.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html