неделя, 28 април 2024 г.

ЕС може да блокира Сърбия и Косово заради Йерусалим (видео)

Вучич, Тръмп и Хоти на подписването.

На 4 септември във Вашингтон лидерите на Сърбия и Косово подписаха споразумение със САЩ, с което се съгласяват да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Сърбия ще премести посолството си там от Тел Авив, а Косово ще открие ново. ЕС не изглежда доволен от това. Говорителят на Съюза днес излезе с остра критика към Прищина и Белград.

Петер Стано подчерта, че общата позиция на ЕС е, че Тел Авив е столица на Израел, а Йерусалим е град, принадлежащ както на палестинците, така и на израелтяните. Ако Сърбия и Косово желаят да продължат своя път към членство в ЕС, те няма да преместят посолствата си в спорния град.

Той подчерта, че двете държави са посочили членството си в ЕС за свой топ приоритет. Това значи, че трябва да спазват неговите позиции и ангажименти.

„Всички дипломатически действия, които биха могли да поставят под въпрос европейската обща позиция за Йерусалим, са предмет на сериозна загриженост и съжаление“, подчерта Стано.

Знае ли Вучич какво подписа?

От няколко дни насам експерти и редови граждани се чудят знае ли президентът на Сърбия Александър Вучич какво е подписал.

Причината е видео от 4 септември. На него Доналд Тръмп заявява със задоволство, че Сърбия и Косово са се съгласили да признаят Йерусалим за столица на Израел и да открият посолства там.

При тези думи Вучич изглежда, че се стряска. Той започва да разглежда отново току-що подписания договор, да се оглежда трескаво и се хваща за главата. Реакцията му се развива за няколко секунди и е бързо овладяна. Тя обаче се стори показателна на мнозина.

Вучич и премиерът на Косово Авдула Хоти също така се разбраха по редица икономически, енергийни и политически въпроси.

Тръмп дори заяви, че това стартът на процес по икономическа нормализация. Белград твърдо настоява, че не признава Косово като държава и нормализация не е възможна. Вместо това го нарече сътрудничество.

Двете страни се съгласиха да възстановят общите си магистрали и ЖП линии, както и въздушни пътища. С помощта на Америка те ще си поделят язовира Газивода, който да се ползва за енергийни и водни доставки.

Сърбия се съгласи да спре кампанията си по убеждаване на различни държави да отприпознаят Косово. Прищина пък няма да кандидатства за членство в международни организации. Те също така ще припознават взаимно дипломите си от университети.

САЩ успя да ги убеди да припознаят „Хизбулла“ за изцяло терористична групировка, както и да не използват 5G технологии от Китай.

Като отплата САЩ се съгласи да инвестира милиарди долари в двете държави през следващите години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html