петък, 3 май 2024 г.

Премиерът Борисов и министър Борисов обиколиха Околовръстното

 

На живо във Фейсбук премиерът Бойко Борисов показа как инспектира ремонти по Околовръстния път в столицата, шофирайки прословутата джипка.Заедно с него  бе и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Нека хората да видят само за месец какъв напредък има“, заяви министър-председателят. Той обаче обяви две лоши новини: „БВП по света пада, в САЩ, Великобритания, ЕС. Огромни щети търпят икономиките -32% в САЩ, -20-15 в ЕС. Нето за целия свят е минус 10%. По-лошата новина е, че заболелите от К-19 в Европа се върнаха на нивата от месец март. Това означава, че няма никакъв шанс икономиката през идната година да тръгне нагоре“, категоричен бе премиерът.

Той увери обаче, че у нас икономическите мерки работят и се подготвя план за следващите няколко месеца, защото, влизайки в кризата и пандемията, държавата трябва да е подготвена. Който и да управлява, тя трябва да бъде подготвена. Предстоят най-тежките година – година и половина даже бих казал. Сега и пак продължаваме най-добре да управляваме в Европа пандемията без да усещат хората никакво психическо натоварване. Всичко работи. Няма нито един сектор да не работи в момента“, каза премиерът Борисов.

Икономическият министър Лъчезар Борисов на свой ред каза, че сме трети по стабилност и с много добър кредитен рейтинг. По думите му, с останалите икономики сме свързани  75%.  Лъчезар Борисов обяви, че има интерес от немската оръжейна фирма „Валтер“ за завод в Габрово. Инвестицията не е много голяма, но е от голямо значение. В момента инвестицията се лицензира. Министър Борисов посочи, че предстои Народното събрание да разгледа законодателна промяна, с която да започне работа по нови проекти за дистанционна работа във връзка с Covid-кризата.

„Ще стартираме две нови процедури, едната от които много се харесва на синдикатите, защото ще допринесе за подобряване на работни места в условията на Covid и за дистанционна работа, така че това всичко го договаряме с работодатели и синдикати“, каза Лъчезар Борисов.

„За 2 минути ще стигат от „Младост“ до „Тракия“ – нещо, което преди отнемаше час, час и нещо. Ще видите как ще започне да диша градът“, каза премиерът  Борисов. Той се здрависа с работник на име Мирослав, който  бил на „Тракия“, след това на „Струма“, а сега на околовръстното с машина за бордюри. Работникът обеща, че до 8 септември всичко ще е готово.

„Действайте смело, защото всичко това е за хората – и повишението на заплатите, и допълнителните по 50 лева към пенсиите, подпомагането на секторите. Те вече го усещат, няколко месеца подред“, заяви министър-председателят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html