събота, 27 април 2024 г.

Радев: Защо имаше полицаи с боксове? МВР: Протестиращите ни биха

Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на СДВР Георги Хаджиев и председателя на ДАНС Димитър Георгиев във връзка с нестихващите протести в столицата и страната.

Държавният глава зададе редица въпроси, сред които:

Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в „Триъгълника на властта“?
Защо здравето и живота на полицаите и на гражданите бяха застрашени от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори?
Има ли информация кои са тези хора?
Били ли са организирани, кой ги е изпратил?
Защо органите на реда продължиха да употребяват насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокаторите?
Защо е нанесен побой над журналисти при положение, че те многократно се легитимират и не провокират?
Защо е имало полицаи, използващи нерегламентирани и забранени средства като боксове?
Има ли установени отговорни лица и дисциплинарни наказания относно побоя над студента Евгени Марчев?
Носели ли са полицаи нерегламентирани нашивки и емблеми, които отправят провокативни послания?

Протестиращи на 2 септември.

„На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за здравето, както на обикновените граждани, така и на десетките ранени полицаи, изпълнявали заповедите на своите началници“, заяви той.

Началниците на силовите структури заявиха, че към момента е невъзможно да се отговори на голяма част от въпросите, тъй като се водят досъдебни производства.

„На въпроса защо е приложена брутална сила върху протестиращите, аз бих попитал защо протестиращите упражниха брутална сила върху полицейските служители, които по никакъв начин не ги провокираха? Един полицай, който е застанал в кордон, трябва да бъде брутално атакуван ли“, запита на свой ред главният секретар на МВР Ивайло Иванов и добави:

„Не знам дали е удобно да кажа на какво бяха подложени колегите сутринта на 2 септември – да ги удрят с българските знамена, да ги бутат с дървени прътове, да ги дърпат, с извинени, за слабините. Полицаите чувстват, те не са роботи. Сутринта бях с министър Терзийски в МВР болницата, за да видя пострадалите колеги. Ако искате вярвайте, но мога да Ви кажа, че един от колегите е със сериозни поражения в слабините заради хвърлените бомбички.“

Той не е съгласен с твърденията, че полицаите са извършили насилие над протестиращите, защото в кордоните са били млади момичета и момчета, които е трябвало да се приберат вечерта, „да видят своите близки. Те не се интересуват от политика, а изпълняват своя дълг – така сме възпитани и обучени“. Главният секретар каза още, че никога не е толерирал превишаването на сила от органите на реда, както и че ще бъдат извършени проверки, но „трябва да ги разстреляме ли тези хора“.

Арестуван гражданин.

Иванов категорично отхвърли обвиненията за използвана сила от страна на служителите. „Полицаите трябва да ги е страх да си свършат работата ли? Когато има сигнали за превишаване на правата от полицай, извършваме съответните проверки. Не всички служите са идеални – може да ги разбирам, но не ги оправдавам. Те са били 12 часа на крак и 12 часа са ги били с българското знаме, удряли в слабините и разстилали слама, за да я запалят, да може тогава някой да си е превишил правомощията“, обясни той.

Иванов коментира и битите журналисти. Според него, те са посегнали първи на полицията: „Ако някой има журналистическа карта и метне бомба, да – ще бъде задържан. Те казват „Биха ме“, аз казвам – полицаите използваха физическа сила, която ни е позволена по закон. Те казват „Използваха палка“, аз казвам – палката е помощно средство“.

Той се оплака от обидите по адрес на полицията и заяви, че повечето униформени са по-възпитани и любезни от протестиращите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html