събота, 27 април 2024 г.

Кой е Костадин Костадинов, чиито хора окървавиха протеста

Костадин Костадинов

Костя Копейкин – така викат иронично на Костадин Костадинов, лидера на партия „Възраждане“, която окървави протеста на 2 септември в столицата.

Протестът в София не премина без насилие от страна на полицията, но и от страна на протестиращите. Важно е да се отбележи, че хилядите граждани на площада бяха мирни, докато около стотина провокатори замеряха органите на реда с бомбички, павета, блъскаха ги и целяха да създадат безредици по всякакъв начин.

Това бяха предимно момчета от агитките, както и членове на партии и движения с политически апетит. За опитите на БОЕЦ да радикализират протеста сигнализираха самите граждани още по обед. От СДВР пък заявиха, че от 35 арестувани на протеста за провокации – 30 души са хора на партия „Възраждане“.

Това не са мирни протестиращи, а ултраси, докарани от провинцията. По-голямата част от протестиращите са криминално проявени, като престъпленията са от всякакъв тип„, коментира директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев.

Самият Костадинов също бе арестуван и откаран под конвой към Варна. Това е станало по искане на Окръжната следствена служба – Варна. Причината е, че той е разследван за присвояване на партийната субсидия от 700 000 лв., за да си купи къща и луксозна кола.

От партията му веднага написаха в сайта си, че „първата жертва на политическите репресии в България е лидерът на „Възраждане“. Едно, меко казано, преувеличение на фактите.

Кой всъщност е Костя Копейкин

Костадинов получава прякора си поради своите силно русофилски уклони – той е върл националист, защитник на интересите на Москва и яростен противник на ЕС и НАТО. Според него тези два съюза силно вредят на България, а пътят към просперитет е да се влеем отново в лоното на Кремъл.

Той започва политическата си кариера във ВМРО, като става неин общински съветник във Варна през 2011 г. Впоследствие напуска партията и отива към НФСБ. Аферата му с Валери Симеонов продължава около година. Тогава през 2014 г. учреждава „Възраждане“ в старопрестолния град Плиска. На парламентарните избори партията му с помощта на „Атака“ получава 1,11 % от общия вот (37 896 гласа). С подкрепата на пък БСП Костадинов атакува кметския пост в морската столица през 2019 г. и стига до балотаж срещу Иван Портних.

Костадин Костадинов на протест до Корнелия Нинова

Държавата „репресира“ демократа Костадинов

През юли 2020 г. Софийската градска прокуратура настоява за заличаване на „Възраждане“ по чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии. Причината е, че от 500-те учредители на партията 108 са заявили, че не са се подписвали, 86 са били извън България към датата на учредителното събрание, а 2-ма от тях са починали през юни 2014 г., което е два месеца преди проведеното събрание.

Костя Копейкин, разбира се, не признава това и обявява, че държавата се опитва да го смаже, тъй като се страхува от него и партията му.

Провокациите на протеста на 2 септември от страна на „Възраждане“ не са първата подобна проява на Костя Копейкин и приятели. Те често пъти се опитват да яхнат различни протести и да ги радикализират. След като властите реагират със сила – политикът започва да се оплаква, че срещу него и партията му се използва репресия. По този начин се опитва да се изкара жертва, един вид дисидент, който е борец за свобода и справедливост.

Истината е съвсем различна. Подобен пример е опитът му да всява паника сред гражданите в началото на пандемията от коронавирус. Той и негови хора също така радикализираха протеста на перничани поради липсата на вода в града 2019-2020 г. пред МРРБ, като се опитаха насила да влязат в министерството.

„Тръгна от ВМРО. В един момент се почувства неоценен, защото имаше огромни амбиции. След това отиде в НФСБ. Оттам го изключиха след една година. Миналите избори, 2015 г. беше кандидат от „Атака“, а на тези избори беше готов да бъде и кандидат от БСП. Въобще не става въпрос за патриотизъм, а за див кариеризъм. Защото всички, които познават въпросното лице, знаят, че става въпрос за една дива амбиция и кариеризъм и за нищо повече. Той от убеден националист стана убеден съветофил, възхваляващ Сталин и Съветския съюз“, спомня си Красимир Каракачанов.

Автор: Калоян Константинов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html