неделя, 28 април 2024 г.

Десислава Ахладова: Правосъдната министърка, за която не се знае почти нищо

Десислава Ахладова

Десислава Ахладова е новата министърка на правосъдието, стана ясно след заседание на парламента.

Тя поема поста от Данаил Кирилов, след като той подаде оставка заради приема на подготвената от него конституция и обществените подигравки срещу себе си.

„Цялата ми кариера е преминала в съдебната система. Считам, че е важно да се довърши това, кото започнахме още в началото на мандата. Основната тема, която предстои да бъде реализирана, е електроното правосъдие. Това ще бъде за мен един от приоритетите в съдебната власт“, изтъкна Ахладова.

Коя е тя?

За новата министърка не се знае почти нищо. Десислава Ахладова е родена през 1974 г. Магистър е по право от станалия напоследък любим на властта Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

От завършването си работи в съда. На 22.05.2017 става административен ръководител на Административен съд–Перник, избрана с решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г.

От 2014 до 22.05.2017 г. е председател на Районен съд-Перник.

От 2004 г. до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000-004 г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник.

От правителството посочват, че тя владее английски и руски език. След кариерата си в съда Ахладова става заместник първо на Цецка Цачева, а после на Данаил Кирилов.

Като зам.-министър тя контролираше Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози, Националното бюро за правна помощ и дирекцията „Взаимодействие със съдебната власт“.

Освен сухите биографични данни около новата министърка изниква малко информация. Тя няма почти никакви медийни участия, запомнящи се изказвания или позиции. Работата ѝ също не я е отличила с нещо в общественото полезрение.

Скандалите около нея също не са особено интересни. Единственият публично известен е от 2016 г. На 25 октомври същата година Съдийската колегия избра за ръководна позиция Ахладова, макар че законовото изискване беше да бъде избран съдия Ивайло Нинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html