четвъртък, 28 март 2024 г.

Пиронкова: Не бях сигурна дали някога ще се върна

Цветана Пиронкова се завърна в тура след три години пауза, и то по най-добрия начин – с победа в първия кръг на US Open. Българката надделя с 6:2, 6:3 над Людмила Самсонова и веднага попадна под прожекторите. От WTA нямаше как да не се възхитят на представянето ѝ и отново да посветят материал за полуфиналистка от „Уимбълдън“ 2010.

„Да, може би е малко изненадващо. Може би очаквах да бъда по-нервна, но през цялото време бях спокойна. За мен това е голям успех. Първи мач след три години – е, беше много солиден. Доволна съм от начина, по който играх“, каза 32-годишната Пиронкова, цитирана от WTA. По-късно тази вечер пловдивчанката излиза на корта срещу двукратната шампионка от Големия шлем Гарбине Мугуруса.

„Промяната в правилата на WTA всъщност е една от причините, поради които реших да се завърна, защото предоставя страхотна възможност“, призна Цветана. „Мога да играя 12 турнира с ранкинга, който имах последно, когато спрях да се състезавам. Две от тези надпревари могат да бъдат турнири от Големия шлем, което е огромен шанс. Заради коронавируса, това се оказа в моя полза. Влязох направо в основната схема и имах тази страхотна възможност още в първия ми мач след завръщането. Разполагаме и с повече време, защото преди трябваше да направим завръщането си до 2 години, а сега са три“.

„Ако трябва да съм честна, не бях сигурна дали някога ще се върна, но в даден момент просто Турът започна да ми липсва, липсваха ми състезанията. Не исках да пропускам шанса си да използвам специалния ми ранкинг, тъй като осъзнах, че това е голям шанс за мен“, призна Пиронкова.

Тя е една от деветте майки в основната схема на US Open – заедно със Серина Уилямс, Виктория Азаренка, Ким Клайстерс, Татяна Мария, Вера Звонарьова, Олга Говорцова, Татерина Бондаренко и Патрисия Мария Тиг. „Определено е страхотно да виждаме все повече майки да играят всяка следваща година“, смята българката. „Когато родиш, не губиш по магически начин своята способност да играеш. Ако искаш да го направиш, не мисля, че има нещо, което може да те спре“.

Бившата №31 призна, че се е изморила от постоянното пътуване в 15-годишната си кариера, както и от контузиите, които я държаха дълго извън корта. „В даден етап исках да имам време за себе си и да родя, да отгледам сина си. Исках да изпитам това по възможно най-добрия начин“, каза тя.

По време на тригодишната пауза Пиронкова основа и своя собствена марка спортни дрехи – Pironetic. „Беше страхотно. Чувствах се много комфортно да бъда майка на пълен работен ден. Може би ми беше твърде комфортно. Тогава си казах – добре, трябва да приема това предизвикателство и да изляза от комфортната си зона“, призна бившата ни първа ракета пред WTA.

„Понякога човек трябва да се предизвика. Трябва да приеме предизвикателствата, за да се почувства жив, за да се развие и да се тласне напред. Свикнала съм да правя това цял живот и в даден момент просто бях супер щастлива с детето си и с всичко останало. Когато времето настъпи, започнах отново да тренирам. За жалост, точно по това време се появи пандемията. Така че моите първоначални планове се провалиха – трябваше да се завърна в края на март. Може би обаче случилото се е за добро, тъй като разполагах с повече време да се подготвя“, каза Пиронкова.

Призна, че е била „любопитна“ да види на какво ниво е в момента, да разбере дали тренировките ѝ са били адекватни и да осъзнае дали може да постига добри резултати. В първия мач показа добър тенис и е щастлива, че е направила правилно нещата, върху които е работила. Впечатли с чудесен бекхенд и добро движение по корта, а макар сервисът ѝ да се нуждае от още малко настройка, може да бъде силно оръжие.

Пиронкова е в Ню Йорк без своето семейство, но се надява да пътува със съпруга си и своя син почти навсякъде в тура, когато положението с пандемията бъде овладяно. „Гледаше ме. Баща му ми изпрати видео“, каза тя за сина си Александър. „Двамата гледаха и ме подкрепяха“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html