петък, 26 април 2024 г.

11 снимки от протеста, които казват повече от 1000 думи

Полицията пръска протестиращи с лютив спрей. Снимка: Георги Кожухаров/Дневник

„Антени“ представя 11 снимки от протеста, които да онагледят шокиращите сблъсъци в столицата. Протестите в София и страната срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев не стихват.

От 8 сутринта на 2 септември хиляди мъже и жени, млади и стари се събраха около сградата на бившия Партиен дом, която от днес ще се ползва за Народно събрание.

Вчера в София пристигнаха стотици автомобили на полицията и бусове на жандармерията от цяла България. Днес сутринта НС и депутатите в него осъмнаха обградени от плътен полицейски кордон.

До сблъсъци се стигна неколкократно, като повечето от тях са провокирани от силите на реда. Важно е да се отбележи и присъствието на хора, които действат силово и желаят ескалация на протеста – това са предимно симпатизанти на партия „Възраждане“ и движение БОЕЦ. Редовите протестиращи желаят да се разграничат от тях.

Униформените на няколко пъти използваха лютиви спрейове и дори сълзотворен газ. Бяха поразени десетки граждани, сред които баби, дядвоци и репортери на БНТ, bTV и Нова. Няколко полицаи също бяха засегнати.

От СДВР твърдят, че протестиращите хвърлят яйца и бутилки с вода срещу тях, както и слама. Полицията посочва, че сламата е била запалена, но това е лъжа. Пожарната се погрижи тя да бъде намокрена, а репортери и граждани свидетелстват, че към този момент опити за палеж няма.

Десетки души са откарани в болница или са прегледани от медиците на протеста. Поне 20 протестиращи са арестувани, много от тях без да са били провокатори.

Представяме ви 11 снимки от протеста, които говорят красноречиво за случващото се в центъра на столицата.

Полицай пръска с лютив спрей протестиращи
Арестуван гражданин
Жена се бори с последиците от лютивите спрейове на МВР
Борислав Сандов от опозиционната партия на Зелените, докато го арестуват
Полицай на протеста с лепенки върху щита, сложени от гражданите
Депутат гледа през прозореца на Партийния дом
Малка част от протестиращите
Канна Рачева от bTV, след като е напръскана с лютив спрей от МВР
Мъж е откаран с линейка
Част от множеството протестиращи
Полицията пръска протестиращи с лютив спрей. Снимка: Георги Кожухаров/Дневник

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html