петък, 26 април 2024 г.

СДВР: Над 100 са ранените полицаи, 30 арестувани са с криминални досиета

 

Сблъсъците днес пред новата сграда на Народното събрание в София са били предизвикани най-вече от криминални фигури. Това съобщи на пресконференция шефът на СДВР Георги Хаджиев. „Въпреки нашите призиви за законност и разположените колеги с жълти жилетки не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък“, добави той.

Според Хаджиев полицията е действала изцяло в правомощията си, с  цената да понесат поражения срещу самите себе си, някои от тях пострадаха, уточни шефът на СДВР.

Според него на първите редици на протестиращите са били криминални фигури и ултраси, докарани от провинцията. Те са били въоръжени с противогази и лютив спрей, железни и дървени колове, камъни и павета от улиците. „Кой нормален човек отива на протест с противогаз и лютив спрей“, попита риторично Хаджиев.

Ултрасите са влезли  сблъсък с полицаите, на 100 полицаите е оказана помощ на място заради използване на лютив спрей от страна на лица с противогази и лични предпазни средства. 26 униформени са прегледани в болницата. „Нашата ответна реакция е в отговор на инстинкта за самосъхранение на самите полицаи“, подчерта Георги Хаджиев.

Един от 35-те арестувани от полицията. Снимка: интернет

Над 35 души вследствие на своето агресивно поведение бяха задържани от органите на МВР, много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване (става дума за „Възраждане“ на Костадин Костадинов, известен още и като Костя Копейкин, б.р.). 35 са задържани, а 30 от тях са с „криминални регистрации от цялата палитра на българския наказателен кодекс“, заяви директорът на СДВР.

„Мисля, че с действията си българските полицаи доказаха, че ние сме на страната на реда“, каза накрая Георги Хаджиев и призова хората да не се поддават на провокации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html