вторник, 23 април 2024 г.

Германското правителство официално обяви, че Навални е отровен с новичок

 

Военни токсиколози в Германия са установили, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества „новичок“. Това обяви правителството на Германия, цитирано от „Ройтерс.

Уточнява се, че специалисти от лабораторията на Бундесвера са извършили изследванията и „без всякакво съмнение“ Навални е отровен с „новичок“.

„По инициатива на клиниката „Шарите“ (където Навални бе докаран от Русия за лечение, б.р.), специализирана лаборатория на Бундесвера проведе токсикологично изследване на анализите на Алексей Навални. Бяха открити неоспорими доказателства за наличието на химическо нервнопаралитично вещество от групата новичок“, каза пред журналисти Щефен Зайберт, говорител на германското правителство.

Той отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е провела съвещание в сряда  с редица министри, като са били съгласувани стъпки в светлината на новите данни.

Щефен Зайберт, говорител на германското правителство. Снимка Интернет

„Правителството на Германия осъжда това нападение най-категорично“, каза Зайберт  и допълни: „Германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията на Навални.“

От германското правителство допълниха, че ще уведомят Европейския съюз и НАТО за резултатите от изследванията на Навални, за да „изработят обща реакция“. Освен това те планират да се свържат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Отявленият критик на руския президент Владимир Путин се почувства зле по време на полет в Сибир. Той беше по спешност откаран в болница в град Омск, където лекарите не откриха следи от отравяне. След като отказваха няколко дни Навални да бъде откаран за лечение в Германия, в края на краищата опозиционерът беше откаран в берлинската болница „Шарите“.

Скоро след приемането на Навални в Берлин за лечение, специалистите от „Шарите“ обявиха, че са открили признаци на отравяне на опозиционера с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата. Те включват органофосфорни съединения, сред които има естествени отрови и химически бойни вещества, включително зарин, зоман и новичок.

Германските лекари потърсиха съдействието и на български специалисти, занимавали се с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. – тогава престъпниците, предполага се, са използвали бойното отровно вещество „новичок“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html