неделя, 5 май 2024 г.

БОЕЦ опитват да радикализират протеста

Георги Георгиев с Цветан Василев

От сутринта симпатизанти на гражданското сдружение „България обединена с една цел“ (БОЕЦ) опитват да радикализират протеста.

Това сигнализират множество протестиращи, които на няколко пъти са се намесили, за да спрат сблъсъците. Хора на БОЕЦ се опитват да радикализират протеста, като започнат спречквания с полицията около Партийния дом.

Мирни протестиращи са направили кордон между хората на БОЕЦ и униформените, за да успокоят обстановката. В отговор симпатизантите на сдружението са започнали да ги обиждат и обвиняват в предателство.

„Антени“ припомня, че Георги Георгиев, лидерът на движението, е бивш член на ГЕРБ и водеща фигура на партията във Видин. Той обаче е отстранен от партията заради злоупотреби. От 2013 г. насам той учредява БОЕЦ и започва да го играе независим.

Георги Георгиев с Бойко Борисов

Твърди се, че движението е финансирано от банкера Цветан Василев, който избяга в Сърбия след фалита на КТБ.

Няколко души вече са арестувани от полицията на протеста. Сред тях са Борислав Сандов, Пламен Стоянов-Дамбовеца и синът му. Органите на реда използват лютиви спрейове срещу гражданите. В готовност са и 10 камиона с водни оръдия, които да бъдат използвани срещу гражданите.

Провокациите на БОЕЦ и други платени протестиращи могат да са мотив на ГЕРБ да използват сила. Те също така могат да посочат, че протестите не са мирни, и да ползват това като мотив да не подават оставка.

По информация на „Антени“ към 13:28 часа привърженици на крайнодясната партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов също провокират полицията. Те хвърлят бомбички по нея и предизвикват сблъсъци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html