събота, 4 май 2024 г.

Христо Шопов влезе в „Кремиковци“

Киноасът снима затворническа драма в компанията на Юлиан Вергов, Христо Петков, Александър Сано, а в бъдещия филм няма нито една жена

Бг киното бавно, но сигурно отхвърля ограниченията на пандемията, опитвайки се да влезе в ритъма на нормалното производство. Мартин Макариев е сред първите режисьори, които започнаха снимки през лятото. Съпругът на Луиза Григорова дирижира много сериозен екип сред декори, които напомнят на по-зрелите зрители, че по телевизията са виждали подобни цехове в металургичния комбинат „Кремиковци“.

Христо Шопов

Макариев пише първото изречение от своята история „В сърцето на машината“ още като студент. Идеята обаче е на баща му, който му показва изключително въздействащ къс разказ по реален случай от 70-те години на миналия век. Вдъхновен, Мартин стартира своята версия по цитата на Шекспир от „Ричард III“: „И всеки звяр милост проявява, а аз такава нямам, звяр ли съм тогава“. Изпраща началото на сценария на своя братовчед и много добър боен другар Борислав Захариев, с когото са заедно от деца и отдавна мечтаят за общ екранен проект. Във фокуса са няколко затворници – двама от които са убийци.

Единият е осъден на смърт, другият – доживот.

Те попадат в така наречения „външен обект“ – тоест в строго охраняема зона в „Кремиковци“, където правят секретни елементи за оръжия. Действието се развива в рамките на 10-12 часа, които преобръщат живота на всички участници в него. Най-страховитият сред тях е Сатъра – изтрепал семейството си на сватба в Кюстендил. Но тъкмо той прави нещо супернеочаквано – иска да спаси жива душа, независимо от цената, която трябва да бъде платена за това. Макариев не крие целта си – да покаже, че третираните като изроди убийци и изнасилвачи също

могат да разплакват с човещина и благородство

И че хуманността може да бъде открита в най-изненадващи ситуации – стига да има приятелство. Мартин открай време е поклонник на фабулите, изпълнени със загадки и тънък психологизъм, и неслучайно любимите му режисьори са Стивън Спилбърг и Стенли Кубрик.

Юлиан Вергов влиза в ролята на надзирател

В главните роли са Христо Шопов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Башар Рахал, Владимир Зомбори, Стоян Дойчев. Пред камерите на Андрей Андреев обаче няма нито една жена и нито една любовна интрига. Сред забавните моменти в дните на снимките са били дебатите около мустаците на Вергов, който за първи път ще се появи пред публиката с подобна придобивка. Той и Башар Рахал, който също се сдобива с мустак, играят надзиратели. Но извън шегите и закачките, подходът на Макариев към работата е повече от професионален. „Две седмици четохме и обсъждахме – като на репетиции в театъра. Определено мога да кажа, че това е най-изумителният сюжет в досегашната ми кариера“, коментира Александър Сано, чиято продуцентска компания ще отговаря за разпространението на трилъра. Премиерата е през октомври догодина, а сред спряганите изпълнители в саундтрака е влюбената в българския автентичен фолклор Лиза Джерард. Макариев, който подписа „Вила Роза“, „Привличане“ и „Диви и щастливи“, е убеден, че филмът би трябвало да стане достоен за краткия списък на номинациите за „Оскар“. Освен всичко друго, ще е съвсем иновативен за родния пазар като първата продукция, заснета в 4К и HDR качество, което позволява по-голям контраст и спектър от цветове.

Режисьорът Мартин Макариев и операторът Андрей Андреев по време на снимки

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html