събота, 4 май 2024 г.

Путин: Русия е готова да окаже военна помощ на Беларус

 

Снимка: интернет

Русия е готова да окаже на Беларус военна помощ по силата на Договора за Съюзната държава и Договора за колективна сигурност. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю за държавната телевизия.

Владимир Путин посочи, че по молба на беларуския си колега Александър Лукашенко е създал резерв от служители на правоохранителните органи, които имат готовност да се намесят в Беларус, ако се наложи. Руският лидер добави, че засега това не е необходимо:

„Сега няма такава необходимост. Надявам се, че няма и да има. Затова и не използваме този резерв. Изхождаме от това, че всички проблеми в Беларус ще се решават по мирен път“.

„Въпросът не е в това, което се случва в Беларус сега, а въпросът е, че някой иска нещо друго да се случи там. Искат да повлияят на тези процеси и да постигнат някои решения, които съответстват на това как мислят тези хора“ , техните политически интереси „, каза Путин.

Той изрази надежда, че участниците в политическата криза в Беларус ще проявят здрав разум и ще намерят изход без да стигат до крайности. Той добави, че след като хората са излезли на улицата, властта трябва да се съобрази с тях, да ги чуе и да реагира. Изхождаме от предположението, че всички съществуващи проблеми  в Беларус днес ще бъдат решени мирно“, заяви руският лидер.

При разпръсването на поредния антиправителствен протест в Минск командоси и полицаи задържаха най-малко 20 привърженици на опозицията. Снимка: интернет

При разпръсването на поредния антиправителствен протест в Минск командоси и полицаи задържаха най-малко 20 привърженици на опозицията, с мотива, че са организирали  нерегламентиран митинг. Бронирани коли и полицейски патрули заобиколиха площад Независимост в беларуската столица, където е имало около 500 души.

Те започнаха да спират за проверки всички мъже, като преди това плътен кордон полицаи обградил района около площада. Жени и журналисти не са били задържани. Имало е и арести в други части на Минск, където протестите срещу спорните президентски избори продължават вече трета седмица.

Демонстрантите настояват президентът Александър Лукашенко, който беше избран за 6ти пореден мандат да се оттегли и да бъдат организирани нови и честни избори, тъй като последните са били фалшифицирани и опетнени от нередности. При сблъсъците, по време на опита за насилствено потушаване на недоволството през последните две седмици загинаха най-малко петима демонстранти. Хиляди са задържаните.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html