четвъртък, 2 май 2024 г.

Двама убити на протестите в САЩ, ситуацията ескалира

Протестите в Уисконсин. Снимка: Reuters

Ситуацията в Америка ескалира, след като двама души бяха убити на протестите в САЩ през изминалото денонощие, предава Би Би Си.

В град Кеноша, щата Уисконсин, вече трети ден полиция и протестиращи се сблъскват. Причината е стрелбата по 29-годишния чернокож Джейкъб Блейк по време на задържане от органите на реда.

Засега властите не дават подробности за престрелката, при която двама души са убити, а един е ранен. Местни медии твърдят, че група въоръжени мъже са пазели бензиностанция от протестиращите, които са чупили коли и витрини в района. След спречкване между тях мъжете са открили огън.

Кадри от мрежата показват мъж с пушка, който бяга от тълпа хора. Той пада на земята и започва да стреля по преследвачите си, за да не го хванат. На други видеа се виждат мъже с оръжия и камуфлажни дрехи, които застават пред различни сгради, за да ги защитят от протестиращите. Това са най-често собственици на бизнеси и техни приятели.

Как се развиха протестите в САЩ?

Часове след стрелбата по Блейк стотици души тръгнаха на протест към местното полицейско управление. Те са палили коли и обирали магазини. Това накара полицията да наложи вечерен час, но той не се спазва от протестиращите.

Полицията използва гумени куршуми, сълзотворен газ и димки. Протестиращите са въоръжени с бухалки, фойерверки и бутилки с вода.

Протестите са плъзнали и в Портланд, Орегон, Минеаполис, Минесота.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html