събота, 27 април 2024 г.

Вилата на Жан Виденов – барака с дъски втора употреба

 

Любопитна информация на починалия през април тази година популярен пловдивски журналист Стефан Северин се завъртя във Фейсбук. В нея дългогодишният кореспондент  на вестник „Дума“, работил и за изданието „Марица“, разказва за вилата на бившия премиер и лидер на БСП Жан Виденов в село Храбрино.

Припомнянето на краткия разказ е особено актуален днес, когато повечето политици имат купища имоти в страната и чужбина и тлъсти банкови сметки.  

Стефан Северин

Ще да е било декември 1991 година, Жан Виденов току-що е избран за председател на БСП. От пловдивския телевизионен център ми звънят на пожар – Северин, какво знаеш за вилата на Жан Виденов. Нищо не знам, казвам, а отсреща напират, защото от София им наредили спешен репортаж, за да се изобличи богаташа Виденов.

Хукваме с колата на телевизията към Храбрино, въртим нагоре по баирите и намираме имението Виденово. Посреща ни бай Васил – баща му, хайде бе, от кога ви чакам да снимате – ето я вилата. Онемяваме: това е една барака, скована от дъски втора употреба, купувани от панаира. С тях били опаковани машините, които идват за изложението. Това е една стаичка с легло, дето бай Васил отмаря и едно антре, дето са инструментите му. Какво разочарование за бунтарската БНТ тогава!

Жан е единственият премиер, дето не забогатя от властта. Влезе с едно яке, излезе с него. И сега живее в панелен апартамент и кара таратайка втора употреба. Гърневски ми е признавал: С Иван Костов го разследвахме – пет лева да беше взел, щяхме да го съсипем!

Жан Виденов спря милионите субсидии за Сорос, които още в 1990 година е дал Луканов. Сещате ли се кой е активизирал майдана в София ? Жан е първият премиер, който се опита да прави независима политика – смачкаха го.

Жан никога нямаше да даде на САЩ небе, за да атакуват Югославия, още един мотив да го махат. Жан Виденов не го свали улицата, а негови партийни съратници, които още през септември 1996 година излязоха с отворено писмо да си върви. Да си върви, защото не им даваше да крадат! Това е Жан…Затова го омаскариха крадците и простаците след него!

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html