понеделник, 29 април 2024 г.

На 83 Анастасия Мозер се връща в политиката, прегръща се с Бойко Борисов

 

Мегакоалиция ще се изправи срещу обединяващата се около президента Румен Радев опозиция, наричана иронично от управляващите нов Отечествен фронт. Срещу  БСП, Демократична България, Мая Манолова и другите микропартии, участнички в протестите, се оформя коалиция между ГЕРБ, СДС, НФСБ и група земеделски формации, една от които със сигурност ще бъде партията „Обединени земеделци“, с почетен председател 83-годишната Анастасия Мозер, разкриха за Антени хора от най-близкото обкръжение на живеещата в Щатите бивша депутатка.

ГЕРБ и СДС имат коалиционно споразумение от миналата пролет, сключено за съвместно участие в евроизборите и след това – за местните избори. За сините това бе спасителна сламка след като рейтингът им удари 1 процент, а на парламентарните избори не успяха да влязат в сегашния парламент. СДС дори вкара свой представител в Европарламента от съвместната листа с партията на Борисов – някогашният председател на народното събрание Александър Йорданов. Тази коалиция бе първа политическа сила.

Коалицията ГЕРБ-СДС победи и на местните избори през есента на миналата година. От СДС се похвалиха тогава, че ако не са били 40-те хиляди сини гласове за Йорданка Фандъкова, тя не би могла да стане за четвърти пореден път кмет на София. „Няма никакви причини тази коалиция да не се яви и на парламентарни избори, когато и каквито да са те“, заявиха от „Раковски“ 134 за „Галерия“.

Топлите отношения през годините между ГЕРБ и „Обединени земеделци“ на Анастасия Мозер бяха потвърдени и през април 2019 г., когато за евроизборите ГЕРБ сключиха споразумение за подкрепа с „Обединени земеделци“, чийто председател е Петя Ставрева. Още по-рано, на първите евроизбори през 2007 г., след приемането на България в ЕС, Петя Ставрева стана евродепутат от листата на ГЕРБ. От 2011 г. Ставрева е председател на „Обединени земеделци“, а г-жа Мозер – почетен председател.

При последното си идване в България през ноември миналата година за представянето на автобиографичната си книга Мозер заяви, че подкрепя управляващите от ГЕРБ, а Бойко Борисов няма алтернатива. “Дали го харесвам точно е друг въпрос, но той в момента няма друга алтернатива. Борисов трябва да се научи да бъде малко по-сговорчив. Защото и той се мислеше за най-големия, най-силния, а не е така – виждате по изборите вече няма това абсолютно мнозинство. И ако не искаме на следващите избори да има пак някаква неприятна изненада, той трябва да се научи да търси сътрудничество на сродни партии и организации, за да може демокрацията да върви напред“, заяви тогава Анастасия Мозер.

Подадената  от нея ръка е приета почти веднага и няма причини да се мисли, че ще бъде отхвърлена в сегашния напечен момент от ГЕРБ. Анастасия Мозер живее във Вашингтон, но всяка година посещава България поне веднъж. „Очакваме я да се върне и сега, но знаете какво е положението с коронавируса в САЩ“, обясниха от Обединени земеделци. Сигурно е, че дъщерята на легендарния земеделец Г.М. Димитров-Гемето ще даде своето авторитетно рамо за една бъдеща коалиция на демократичните партии от център-дясно. Още повече, че е възможно около „Обединени земеделци“ да се залепят и други земеделски формации, които най-после да осъзнаят, че сами не струват нищо. Място в евентуално коалиционно обединение между земеделци нямало да има за червените земеделци от ЗНС „Александър Стамболийски“, макар че лидерът им Спас Панчев напусна ПГ на БСП, стана независим и няколко пъти вече гласува с управляващото мнозинство.

 

СДС и НФСБ на Валери Симеонов вече са съквартиранти в сградата на „Раковски“ 134 – някогашната синя крепост и символ на демокрацията. Двете партии водят не само мирно съвместно съществуване, но са дори в повече от приятелски отношения. СДС захранва банката кадри на партията на Валери Симеонов със свои хора. НФСБ издигна бившия лидер на СДС-София Стефан Иванов за кандидат-кмет на столицата, а бившият лидер на СДС- Бургас- Васил Камберов, който бе и заместник областен управител на морския град, влезе в листата за общински съветници на НФСБ.

През януари 2019 г. бившият син лидер Божидар Лукарски заяви, че коалиция СДС-НФСБ е възможна, но малко вероятна. Според него главната причина била отворената покана на „Демократична България“ и курса на неговия екип в тази посока. Времената се промениха, днес СДС дори не смятат формацията на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов за дясна партия. И ако отношенията между Валери Симеонов и Бойко Борисов не са от най-добрите, то СДС ще бъде връзката между НФСБ и ГЕРБ, смятат от ръководството на синята партия.

Остава отворен въпросът какво ще бъде поведението на другия партньор в „Обединени патриоти“ – ВМРО с лидер Красимир Каракачанов. Воеводите малко си навириха носа, след като на евроизборите успяха самостоятелно да пратят двама свои представители в Брюксел.

Днес обаче в централата на „Пиротска“ 5 никой вече не говори за самостоятелно явяване. Така че ако от партията искат да бъдат в следващия парламент, трябва да избират – с ГЕРБ, НФСБ, СДС и земеделците, или с БСП, Мая Манолова, Сашо Томов, Румен Петков, Демократична България. Лесен въпрос, но труден отговор. Каракачанов вече е бил в коалиция със СДС, с Бареков, с несъществуващата отдавна партия на Христо Ковачки „Лидер“, с Анастасия Мозер и Стефан Софиянски. Въпросът е къде ще го видим този път.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html