четвъртък, 18 април 2024 г.

Нападателят на палатките пред СУ: Получавах по 15 лева да протестирам

Георги Флоров. Снимка: Личен архив.

На 24-и август малко преди обед трима души нападнаха с камъни и ритници палатковия лагер на протестиращите срещу правителството и главния прокурор. Акцията беше излъчена на живо във Фейсбук от един от тях – младия Георги Флоров. Обществените реакции са разделени: някои го обвиниха в платена провокация, докато други го приветстваха като буден гражданин. Истината може би е някъде по средата.

Кой всъщност е Георги Флоров?

За пръв път попада в полезрението на медиите през 2013 г., когато bTV го интервюира в свой репортаж. Там Флоров, който е едва на 18-годишна възраст, не крие, че е бил платен протестиращ за различни каузи. Обикновено той и останалите купени протестиращи са наемани от фирми за статисти. Флоров е протестирал срещу 15 лв. за 2-3 часа на ден за партии като „Атака“, БСП, ГЕРБ. В един момент обаче чашата на търпението преляла и той се отказал. Или поне така твърди. Скоро след това основава собствена фирма за наем на статисти за клипове, телевизионни предавания и сериали „Статисти Флоров G”. Същият тип компания, каквото той самият признава, че се е занимавала с наемане на хора за платени протести.

Георги Флоров, когато е платен протестиращ на 18 г.

В CV-то му може да бъде забелязано, че е работил като ПР за фолк дивата Тереза. С Джулиана Гани пък имали планове да подготвят редица конкурси в страната. Медийните му изяви обаче не спират дотук. За известно време Флоров води рубрика с Габриела Радославова – Мис Джуки, по „Евроком“, а от няколко дни насам има рубрика в YouTube канала на Красимир Николов-Стамбини. Тя се казва „Контра с Флоров“ и е насочена специално срещу протеста в София.

Той е виден член на групи с искане за оставката на Румен Радев, симпатизант на ГЕРБ и опозиция на протестите. След нападението си срещу палатките пред СУ е задържан за кратко в 5-о районно управление. Самият той споделя във Фейсбук мотивите си за акцията: „Отишли сме 3 души да махнем катуна, това е наша инициатива. Не съм кукла на конци. Задържаха ни в 5- районно, тъй като мина една от кресливите майки на Мая Манолова и каза, че съм заплашил да я убия. В София не трябва да има катуни. Това е държава на гражданите, не на Маноло Глишев, на Триглави лами и кукли на конци като президента. Над 1000 души са ми писали да благодарят, че изказвам техните мнения.“

Благотворителност

Интересно е да се отбележи, че дейностите на Флоров не включват само протести срещу „метежниците“ и нападения. Преди няколко дни той събира пари от поддръжници на ГЕРБ, за да купи храна, която дарява на манастир до София. С това той иска да покаже, че подкрепящите правителството на Бойко Борисов са истински хора със сърца и кауза, а не безработни и мърлячи като блокиралите кръстовищата в столицата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html