четвъртък, 28 март 2024 г.

Юлия Навалная – първата дама на руската опозиция

Без преувеличение Алексей Навални е най-популярният опозиционен политик в Русия. Той е известен, ако не на всички, то на много хора дори само защото се кандидатира за кмет на Москва и искаше да участва в президентските избори.

Съпругата му Юлия, подобно на съпругата на декабрист, винаги подкрепя Алексей, търпеливо го очаква да се завърне от поредната присъда и изглежда никога не губи кураж.

Алексей и Юлия, снимки SPLETNIK.RU

Коя е тя, съпругата на най-известния руски опозиционер, разказваме в нашия материал в SPLETNIK.RU.

 

Образование

Юлия Навалная (по баща Абросинова) е родена на 24 юли 1976 г. Завършила е Факултета за международни и икономически отношения на Руския икономически университет „Плеханов“. След което прави аспирантура.

Не е известно обаче дали Юлия е работила след дипломирането си. Някои медии пишат, че е била служителка в една от московските банки, други твърдят, че Навалная никога не е знаела какво е това работен ден.

 

Запознанство и брак с Алексей

Запознават се, когато и двамата са на по 22 години

Юлия и Алексей се запознават през май 1998 г., докато са на почивка в Турция. И двамата тогава са на 22 години. Връщайки се в Москва, те продължават да се срещат и оттогава са неразделни. Две години по-късно, през август 2000 г., се женят, а година по-късно се ражда дъщеря им Даша. През 2008 г. стават родители за втори път – ражда се синът им Захар.

Връзката на тази двойка може би е модел за подражание за мнозина. Тайната на силния им брак е доста проста. Юлия и Алексей са на първо място приятели – дори съобщенията, адресирани един до друг в социалните им мрежи, трудно могат да бъдат наречени романтични, по-скоро са изпълнени с хумор и ирония, но в същото време са докосващи и нежни.

„Най-добрият ми приятел е жена ми. Често й казвам: „Не мога да лежа на дивана и да ям, ако не ме гледаш“, казва веднъж в интервю Алексей.

„Не се ожених за обещаващ адвокат и не се ожених за лидер на опозицията. Ожених се за млад мъж на име Алексей – мъж, с когото от самото начало беше ясно, че са възможни стръмни завои, така че за мен не се случи нищо неочаквано“, признава Юлия.

Възпитание на децата

При отглеждането на децата Юлия спазва едно просто правило: не крие нищо от тях. Още от ранна възраст тя открито им е разказвала какво прави баща им.

Семейството заедно в едно любимо московско кафене

„Когато Даша беше на пет или дори на четири години, когато я попитаха в детската градина какво прави баща й, отговори, че той работи на митинги, а във втори клас каза, че баща й се бори с мошеници. За нея е абсолютно нормално, че баща й се занимава с това, тя е наясно с всичко. Тя подкрепя и разбира, че той се бори за справедлива кауза“, казва Юлия Навалная в интервю за телевизионния канал „Дожд“ преди пет години.

Дори когато Алексей Навални излежава присъда в следствения арест, тя разказа на децата всичко, каквото е.

Стил

 

За разлика от звездите на сцената и екрана, които се стараят с всички сили да бъдат в светлината на прожекторите, Юлия става известна не по собствено желание. Но като публична личност съпругата на главния опозиционер на Русия се държи с достойнство и най-важното – не допуска груби модни грешки.

Юлия с дъщеря си Даша

Като първа дама на опозицията, тя избира подчертано елегантен и женствен гардероб. Това особено се вижда на съвместните фотографии с Алексей Навални по време на предизборната му кампания.

Любимият й цвят е червеният – може би защото й придава усещане за увереност. Елегантни плътно прилепнали рокли, панталони, просто пуловери за цял ден и палто – червеното се появява в най-различни тоалети на Юлия.

На протестни акции Навалная се е появявала и в романтични рокли с флорални елементи.

 

 

Хоби и социални медии

За разлика от съпруга си Юлия не е много публична личност. На своята страница в социалните мрежи тя периодично публикува нови предимно семейни снимки. Обича да прекарва времето си със съпруга си и децата. И ако с Алексей успява да го прави не толкова често заради професионалните му задължения, то с Даша и Захар е ежедневно и отговаря за отглеждането им.

Когато намерят време, Алексей И Юлия практикуват и подводни спортове

Когато всички членове успеят да се съберат, семейство Навални отиват на театър или в кафене, пътуват, отсядат на дачата, гледат филми и телевизионни предавания, играят компютърни игри, организират домашни събирания – като цяло живеят живота на обикновените хора. А също така според Юлия всички са фенове на Ейми Уайнхаус и на Мерилин Менсън, чийто най-голям почитател е Захар.

Преди време Алексей Навални трябваше да се върне у дома при жена си и децата си след 30-дневен затвор. Но беше задържан на изхода и отново арестуван за още 20 дни. За Юлия, Даша и Захар отброяването започна отново: 19, 18, 17… дни до освобождаването на любимия съпруг и баща. Свикнали ли са с толкова чести и дълги раздяла през годините? Едва ли. Но това семейство се справя достойно с ударите на съдбата и несправедливостите на живота.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html