петък, 26 април 2024 г.

Социолози: Идеята за свикване на ВНС е много силен ход

Агресията на протеста го делегитимира. Тази теза защити политологът проф.  Румяна Коларова пред БНТ. Според  социолога Първан Симеонов пък барикадите са опит на протестиращите да компенсират малкото хора на площада. Протестът заприлича на предизборна кампания, каза още Симеонов, а изходът от кризата според него зависел от това дали протестите ще се радикализират.

Първан Симеонов и Румяна Коларова. Снимка: интернет

И двамата се съгласиха, че идеята за свикване на ВНС и нова Конституция е много силен ход, особено срещу президента Румен Радев. Но дали ще се осъществи е въпросът – трябва да се съберат на два пъти 120 подписа и след това 160, обясни Коларова. По думите й когато имало такъв силен политически ход – и опонентите, и политическите партньори противодействат, особено ако са в губещо положение. Това според нея се наблюдавало и сега. Коларова прогнозира, че всички активни участници в процеса ще се опитат максимално да блокират и делегитимират този ход на ГЕРБ и Борисов. Коларова разкритикува държания глава, че не показва своите предложения за промяна на Конституцията. Иначе тя поясни, че хората на протеста нямат нищо общо, и не се съгласи с тезата, че това е една „амалгама“, която сега се рушала. „Не мога да си представя как говорител на протеста е Арман Бабикян. Всички го познаваме“, каза още тя.

Симеонов пък определи хода на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов като хитър. Борисов се опитва да сключи съюз с народа зад гърба на протеста, и се надява да спечели политическо време, коментира той. По думите на Симеонов диалог с протеста трудно ще има, затова Борисов опитва диалог с народа.Най-големият въпрос в момента е какво ще прави президентът, смята той. Друг голям въпрос е дали ДПС ще подкрепи промените в Конституцията, каза той.

На свой ред Коларова поясни, че участието на ДПС след правителството на Беров винаги делегитимирало опитите за системна реформа на българската демократична система. Според нея обаче важното било, че се стартира дебат. А ако бъде свикано ВНС, всички партии ще бъдат принудени да представят своите конституционни проекти, за да търсят съгласие.

По думите на Симеонов в част от медиите протестите се описвали доста черно. Същевременно обаче имало други медии, които били с морална претенция, но които преувеличавали този протест. „Това не е услуга за протеста“, каза той. Коларова пък поясни, че й е омръзнало да чува, че в България има хунта. „В България има демокрация, но от лошо качество“, каза тя и припомни, че само преди няколко месеца е имало избори. Според нея липсва публичен дебат. „Ние имаме две страни – не само политическите сили, но и две групи медии, които се замерят с неистини“, завърши тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html