петък, 26 април 2024 г.

Сатанинските дни около 20 август

 

Драгомир ИВАНОВ, снимка от ФБ страницата му

 

Сатанински са тия летни дни около 20 август, сатанински и морно-душни. Отравянето на Навални попълва една мрачна поредица, в която сякаш всичките бесове и демони са се развихрили, развилнели и яростно зоват за кръв.

 

На 20 август 1968 г. войските на Варшавския договор (без Румъния) навлизат в Чехословакия, за да потушат Пражката пролет. В хода на т.нар. операция „Дунав“ са убити 108 граждани на Чехословакия, а над 500 са ранени. Само в първия ден от нахлуването загиват 58 човека.

Август 1968 г. Танковете на Варшавския договор смазват пражкита пролет за социализъм с човешко лице. Снимка: интернет

20 август 1991 г. бележи най-острото противопоставяне между защитниците на Белия дом (съотв. привържениците на Елцин) и командваните от КГБ войски в неуспелия Августовски пуч. Късно вечерта в тунела на Садовое кольцо в центъра на Москва се стига до сблъсък между колона бронетехника от Таманската дивизия и граждани, устроили барикада. Убити са трима от защитниците на демокрацията – Владимир Усов, Иля Кричевский и Дмитрий Комар.

Троцки е убит в Мексико с удар на пикел в главата. Убиецът му после става Герой на СССР. Снимка: интернет

И най-зловещото деяние на тази дата: точно преди 80 години, в следобеда на 20 август 1940 г. испанският комунист и агент на съветските служби Рамон Меркадер забива пикела в главата на Троцки. Меркадер, под фалшивата самоличност на канадеца Франк Джексън, е внедрен в обкръжението на избягалия в Мексико създател на Червената армия, а покушението е подготвяно близо 3 години. Меркадер е осъден на 20 години, излежава ги, а през 1960 г. е предаден на Куба, откъдето е прехвърлен в СССР. Правят го герой на Съветския съюз, награждават го и с орден „Ленин“, устройват го на работа в Института по марксизъм-ленинизъм към ЦК на КПСС.

 

Тогава е било варварско време – ползвали са ледокоп. Прас! – в главата. Днес гощават с чай (Политковска на път за Беслан през 2004; Литвиненко през 2006; сега и Навални), като за последно. Но властващите демони и бесове са все същите.

От ФБ страницата на автора. Драгомир Иванов е журналист. Работил е като международен редактор в телевизия  BIT и в. „Дневник“ и редактор в Bulgarisches Wirtschaftsblatt.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html