петък, 19 април 2024 г.

Белгийската полиция в скандал със смърт на задържан

Кадър от побоя в килията

В Белгия се разрази скандал със смърт на арестант по време на задържане от полицията, предава Би Би Си.

Става въпрос за словака Йозеф Чованец, който през 2018 г. е арестуван на летище „Шарлероа“. Той е отведен от полицията поради обвинение, че е буйствал на самолета.

В ареста той започва да удря главата си в стената, докато не започва да кърви. Откаран е в болница, където изпада в кома и след ден умира.

Тези дни обаче се появи видео от килията му, в която се виждат грозни сцени. Полицаите влизат да укротят мъжа, но използват прекомерна сила. Няколко от тях се смеят на мъките на словака, а униформена жена прави нацистки поздрав.

Един от полицаите седи върху гърдите на Чованец в продължение на 16 минути. Случаят предизвика широко възмущение и обвинения за смърт на задържан човек.

Съпругата на починалия иска да съди униформените и да разбере защо са се държали така. Според нея най-малкото полицията не си е свършила работата. В най-лошия случай е причинила смъртта на съпруга ѝ.

Чованец е бил собственик на компания за наемане на словашки строителни работници в Белгия. Той често е летял между двете страни по работа.

Семейството му не знае причината за странното му държание на полета и в килията. Аутопсията показва, че той не е бил дрогиран или пиян по време на ареста.

Говорител на полицията е заявил, че полицайката, която прави нацистки поздрав, ще бъде уволнена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html