понеделник, 29 април 2024 г.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е в кома след отравяне

Алексей Навални, снимка: ТАСС

Руският опозиционер Алексей Навални е приет в болница след отравяне, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от ТАСС.  Навални е пътувал със самолет от град Томск в Сибир за Москва, но поради внезапно влошаване на здравословното му състояние самолетът е кацанал извънредно в град Омск.

„Алексей беше отровен и сега е в реанимация“, написа говорителката в Туитър и уточни, че Навални е в безсъзнание. По-късно тя написа, че опозиционният лидер е в кома. Тя отбеляза, че от сутринта той е пил единствено чай и предположи, че блогърът може да е бил отровен.

„Лекарите казват, че токсинът се абсорбира по-бързо чрез горещата течност, каза Ярмиш. Преди година, когато Навални се намираше в център за задържане, го отровиха. Сега очевидно са направили с него същото“, добави тя.

От Омската болница за спешна помощ са потвърдили за ТАСС, че Навални е приет в токсикологичната реанимация на болницата. Според главния лекар Александър Мураховски Навални е в тежко състояние. Мураховски не уточни дали Навални е в съзнание, но по-късно каза, че е поставен на изкуствено дишане.

Навални е на 44 години, един от изявените руски опозиционни политициюрист и обществен активист. От 2013 г. е лидер на Партията на прогреса.

Автор е на един от най-четените блогове на обществено-политическа тематика в Русия, като печели популярността си чрез активната си борба срещу корупцията в страната. Създава и ръководи различни антикорупционни проекти. През 2011 г. създава организация с нестопанска цел „Фонд за борба с корупция“. Фондът обединява всички проекти на Навални и съществува благодарение на дарения, при това Навални се отказва от анонимни дарения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html