петък, 19 април 2024 г.

Европейският съвет не признава резултата от изборите в Беларус, налага санкции на Минск

Снимка: Тв Европа

Европейският съюз не признава изборите, състояли се в Беларус на 9 август, и застава зад протестиращите и желанието им да упражняват правата си и да протестират за бъдещето си. „Скоро“ предстои и да бъдат наложени санкции на отговорните за изборните измами и „шокиращото и неприемливо“ насилие в страната, предаде тв Европа.

Това заяви след извънредната среща на Европейския съвет председателят му Шарл Мишел.

ЕС не признава изборите в Беларус и застава зад беларуския народ за мирно и демократично прехвърляна на властта. Това решение взеха европейските лидери по време на извънредната среща на Европейския съвет, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и чиято основна тема беше кризата в Минск. В заседанието взе участие и българският премиер Бойко Борисов. Брюксел изказва солидарност с хората на Беларус и няма да приеме никаква безнаказаност, заяви след разговорите председателят на съвета Шарл Мишел.

Ето какво каза още той:

Заедно с лидерите от Европейския съюз обсъдихме изключително притеснителната ситуация в Беларус. Искаме да отправим ясно послание – Европейският съюз застава твърдо и солидарно зад беларуския народ. Няма да приемем каквато и да било форма на безнаказаност. На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. Те обаче не бяха нито свободни, нито честни, и не покриха международните стандарти. Ние не признаваме резултатите от вота, които бяха представени от властите в Беларус. Народът на Беларус заслужава по-добър живот и има демократичното право да избере своите лидери и да оформи своето бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обобщи: 

Хората на Беларус искат промяна и я искат сега. Впечатлени сме от смелостта им. Минаха точно десет дни от провеждането на президентските избори, а безпрецедентен брой хора излязоха на улиците на страната. Те искат демокрация и нови президентски избори, тъй като тези избори не бяха нито честни, нито свободни.

На заседанието стана ясно още, че Брюксел ще наложи санкции на отговорните за насилието и фалшификациите на изборите в Беларус. Евролидерите бяха категорични, че смятат репресиите срещу протестиращите в Беларус за шокиращи и очакват разследване.

Борисов: Недопустимо е използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано

Снимка от личния профил на Бойко Борисов

Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, категоричен беше Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие на демократични структури. Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано.

Премиерът Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов. Той отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Премиерът Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне понататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html