петък, 3 май 2024 г.

Радев, кажи си!

 

Тодор ТОКИН

Вчера се навършиха 29 години от пуча в Москва. По този повод припомних, че президентът Желю Желев бе първият в света държавен глава, който още същия ден осъди пуча и го нарече военен преврат от неосталинистки тип, който доказва, че комунистическата партия и нейната номенклатура не са способни да осъществят прехода от тоталитаризъм към демокрация.

В деня на пуча от всички западноевропейски столици заявиха, че не желаят да се месят във вътрешните работи на СССР, а у нас БСП си правеше оглушки под предлог, че няма информация.

През 2014 г. президентът Росен Плевнелиев не се поколеба да заяви, че Русия е анексирала Крим в разрез с международното право.

Да, българският държавен глава трябва да изрази позиция по всички конфликтни въпроси по света и у нас.

Сегашният обитател на българския Бял дом на „Дондуков“ 2 още при встъпването си в длъжност заяви, че над Крим се вее руско знаме и с това въпросът е изчерпан. Радев мълчи оглушително вече десети ден за ставащото в Беларус след изборната „победа“ на Лукашенко, последвалите протести и полицейското насилие.

В сряда вечерта бе обявено, че Европейският съюз не признава изборите, състояли се в Беларус на 9 август, и застава зад протестиращите и желанието им да упражняват правата си и да протестират за бъдещето си. „Скоро“ предстои и да бъдат наложени санкции на отговорните за изборните измами и „шокиращото и неприемливо“ насилие в страната.

Това решение взеха европейските лидери по време на извънредната среща на Европейския съвет, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и чиято основна тема беше кризата в Минск. Сред участниците бе и българският премиер Бойко Борисов.

Президентът Румен Радев не е излизал досега публично с коментар на събитията в Беларус. След запитване на „Свободна Европа“ от прессекретариата на президента изпратиха позиция, в която протестите в Беларус са сравнени с тези в България.

„Неотменимо право и отговорност на гражданите както в Беларус, така и в България, е да определят сами кой и как да ръководи страната им. Насилието над мирно протестиращи граждани е недопустимо“, се казва в позицията, която получи „Свободна Европа“ и която не е публикувана на сайта на президента.

„Президентът Румен Радев очаква категорична и ясна позиция от страна на ЕС и на европейските лидери не само по отношение на гражданските протести в Беларус, но и в България“, завършва изпратената позиция.

Ясната и категорична позиция на европейските лидери за Беларус вече е известна. Радев не е прав да обвързва ставащото в Минск с протестите в България. Това е все едно Лукашенко да каже на Европейския съвет: Не ми налагайте санкции само на мен, я вижте България. Очевидно европейските лидери не смятат като Радев, че случващото се у нас е идентично с това, което става в Беларус. Въпреки неистовите опити на дуета Елена Йончева-Радан Кънев да предизвикат дебати в Европарламента по темата, поне засега в Брюксел не им се обръща такова внимание, на каквото се радват у нас.

Щом си се хванал на европейското и натовско хоро, ще играеш в този ритъм, а не да подскачаш в неравноделни тактове.

Така че очакваме да чуем от президента позиция за Беларус, изречена ясно и конкретно, без финтифлюшки и обвързване с оглавяваните от него протести у нас.

Осем месеца след започване на консултациите на президента за промени в Коституцията не е ясно какви ще са те. Снимка от сайта на Президентството

Друга тема, по която Радев си трае, е Конституцията. Разбира се, той веднага отхвърли проекта на ГЕРБ. Но нека си спомним, че преди време той събра на „Дондуков“ 2 много юристи, общественици и енджиота, за да бистрят някакви промени в основния ни закон.

„Мнозинството от участниците в дискусията определиха инициативата на държавния глава като навременна и общественозначима, откроиха необходимостта от прецизиране на текстове в Конституцията, Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс, Наказателния кодекс. Беше споделено мнение, че изходът от започващите консултации трябва да остане отворен до завършването им.“

Такова съобщение бе публикувано на сайта на президентството на 17 декември м.г. Оттогава минаха 8 месеца, но така и не сме чули завършиха ли консултациите, има ли Радев проект за нова конституция, няма ли, поправки ли ще бъдат към старата и т.н. Единствено разбрахме, че той няма да предлага нищо на това Народно събрание, тъй като било изчерпано.

Г-н президент, това Народно събрание няма нищо общо с вашия проект, ако имате изобщо такъв. Тези депутати нито ще дебатират, нито ще приемат нова конституция или ще поправят старата. Тази работа ще свърши Велико народно събрание, когато и да бъде избрано.

Най-добре би било Радев да се включи в дебатите за и против нов основен закон, а не само да стои отгоре и да вика „не“. И да представи проекта си, ако има такъв, конкретно, текст по текст, член по член и алинея по алинея. Или какво – страх го е, че неговият проект, ако има такъв, ще бъде подложен на още по-голяма критика, отколкото този на ГЕРБ? Или може би е толкова авангарден, че ще се чака мнозинство от неговите си партии пред шадравана на президентството, които с две и повече ръце да го приемат? Не е ли редно този проект, ако го има, да бъде подложен на широко обществено обсъждане? Дали пък Радев чрез проекта си, ако го има, не иска смяната на формата на управление – от парламентарна в президентска република?

Ще перифразирам един ваш предшественик: Кажете си, г-н президент, хората или ще ви разберат, или не. Но това е демокрацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html