четвъртък, 25 април 2024 г.

Вълна от детски вандализъм залива Русе

Вандалите в Русе. Снимка: Нова ТВ

Стремително растат проявите на детски вандализъм в Русе, предава „Нова“ телевизия.

Последният случай е от вчера вечерта, когато група младежи чупят чешма в централната градска част. Те са заснети с камери, но все още се издирват.

Друга чешма в центъра е чупена цели три пъти през последните месеци. Преди 1 месец младежи, предполагаемо същите, са заснети да ритат футбол с кошче за боклук.

Те също така са счупили редица пейки и плочки в красивия дунавски град.

„Разговарял съм с колегите, които отговарят за чешмичките, да поставят не същата, а различна конструкцияь по-вандалоустойчива, такава, каквато е тази, която остана”, обясни Спасимир Димитров, началник по сигурността в община Русе.

Местните жители смятат, че лошото възпитание и слабият контрол от страна на родителите са виновни за държанието на децата им и причиняват детски вандализъм.

Властите в града искат смяна на нормативната уредба, която да позволи на „Общинска охрана“ да глобява нарушителите на момента.

Щетите от повредено общинско имущество за първите 6 месеца от 2020 г. са на стойност повече от 100 000 лева.

В Русе има над 700 камери. Те са с висока разделителна способност и позволяват да бъдат разпознати лица. До момента всички извършители на предходни такива прояви са установени и им е потърсена отговорност за покриване на щетите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html