понеделник, 6 май 2024 г.

Китай започна пренаписване на учебниците в Хонконг

Полиция в Хонконг по време на протестите. Снимка: AP

Китайското правителство е започнало пренаписване на учебниците в Хонконг с цел да изтрие спомените от протеста, сигнализират преподаватели, цитирани от „Вайс“.

6 от най-известните издателства са премахнали фрази като „разделение на властите“, „освобождение на Хонконг“ и текстове, свързани с плакатите от протестите в защита на демокрацията от последните месеци.

Промените са направени в учебниците по т.нар. свободни науки. Това е предмет, който всеки ученик в гимназията в Хонконг трябва да учи. Той покрива няколко теми като съвременния Хонконг, глобализацията, политика и други.

Бившият лидер на автономната област обвини именно учебниците по свободни науки, че са радикализирали младежта. В резултат тя се вдигнала на бунтове срещу централната китайска власт.

„Освободете Хонконг“ се превърна в мото на протестите, ползвани от демонстранти, искащи запазване на независимостта на града. Правителството на Хонконг, което бе инфилтрирано особено силно през последната година от Пекин, забрани използването на това словосъчетание през юли.

То също така въведе нов закон за национална сигурност, който забранява отцепване от Китай, подривна дейност и чуждестранна намеса. Обвинените в подобно нещо ги грози доживотен затвор.

В учебниците са добавени и текстове, които описват последиците от „гражданско неподчинение“. Махнати са снимки на цветни мозайки и западни мотиви, станали символ на протестите в автономната област.

Това не е първата промяна в учебната система. През юни училищата в Хонконг бяха задължени да закачат китайското знаме и да пеят химна всеки ден. Да обиждаш химна на Китай също така се превърна в престъпление.

В града бяха уволнени и редица уважавани университетски преподаватели, които са известни противници на китайския режим и поддръжници на независимостта на бившата британска колония.

Това, наред със започналото пренаписване на учебниците в Хонконг, дава повод за сериозни притеснения, че властите в Пекин желаят да „промият мозъците“ на младите още в училище.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html