неделя, 28 април 2024 г.

Защо жените, облечени в бяло, са новият символ на политическата съпротива

Те се обличат в бяло (или като булки), носят цветя в ръцете си и са сред хилядите, които протестират мирно в Беларус. Жените са новото лице на протестите срещу ескалацията на полицейското насилие по улиците, потвърждавайки, че това е цветът на женската солидарност.

снимка: Washington Post

„Нашата конституция не е за жени. Нашето общество не е достатъчно узряло, за да гласуват жени“, каза президентът Александър Лукашенко по-рано тази година, който управлява авторитарно страната си през последните 26 години и е акцентът на масовите протести. Лукашенко спечели категорична победа на президентските избори въпреки огромните подозрения в измама. В Беларус искат да повторят вота.

Той отказва. Отхвърля идеята за нови избори и защитава резултатите, при които избирателната комисия му даде над 80% от гласовете в сравнение с 10% на основната му съперница Светлана Тихановска, която избяга в Литва миналия вторник, за да предпази децата си. Тихановска, 38-годишна бивша учителка по английски, популярна опозиционна блогърка, се кандидатира за президент, защото властите арестуваха съпруга й.

Лукашенко вярва, че неговата Магна харта, Великата харта на свободите, е само за мъже. Хиляди жени по улиците на Беларус не мислят същото. През последните дни голяма част от политическите демонстрации в града бяха водени от това, което пресата вече нарича революцията на „жените в бяло“.

Историята помни и други жени, облечени в бяло. През 2003 г. в Куба беше основано опозиционното движение „Дами в бяло“. Жени дисиденти, съпруги, сестри, майки и дъщери на кубински политически затворници, протестираха срещу властта всяка неделя, облечени в бяло. Те бяха избрали този цвят, защото е символ на мира.

Жени, облечени в бяло, протестират в Хавана. Снимка: интернет

В Беларус жените на улицата нямат лидер. Хващат се за ръце и образуват „вериги за солидарност“. Освен че са облечени в бяло, те носят и бели гривни (бялата гривна беше символ на подкрепа за Светлана Тихановска по време на кампанията; самата Тихановска също се облича често в бяло, умишлено използвайки този цвят като политически символ).

Първият протест под формата на верига от жени, както съобщава The Guardian, се появи спонтанно миналата сряда в отговор на насилието, нанесено на протестиращите по улиците. „Следващия следобед колони от жени, развяващи цветя, бяха навсякъде, марширувайки по широките алеи на центъра на Минск, усмихвайки се, смеейки се и решително изисквайки политическа промяна“, написа журналистът Шон Уокър в репортаж от столицата на Беларус.

снимка: Deutsche Welle

„Тук сме, за да покажем солидарността си с всички, които са били пребити и малтретирани“, каза пред британското издание Татяна, 31-годишна сервитьорка, която водеше един от протестите заедно с още хиляди жени, държащи цветя.

„Ние знаем, че Тихановска – и жените зад нея – излъчват силни послания и са готови да променят Беларус към по-добро. Те са готови да вземат решаваща роля в събитията, които предстоят“, пише The Washington Post.

Междувременно Си Ен Ен уверява, че „жените в бяло са лице на протести в Беларус“, след като един от техните екипи стана свидетел на „верига протестиращи, дълга почти четири километра, на една от основните алеи в Минск, където с натискане на клаксони преминаващите автомобили показват подкрепата си“.

„Почти всеки път, когато се създава история, белия цвят го има. Белият костюм вече не е само костюм. Това е символ, пише Ванеса Фридман, моден редактор на The New York Times, за мощната сила на облечените в бяло жени в политиката.

Друг пример е Нанси Пелоси, председателят на Камарата на представителите на САЩ, която обяви официално на 4 декември, че Конгресът на САЩ ще продължи официалния импийчмънт за отстраняване на президента Доналд Тръмп. Тя го направи облечена, разбира се, в бял костюм. Същият, който лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска носеше в деня на изборите и през по-голямата част от кампанията.

снимка: Vox

Шърли Чисхолм избра бял костюм за първия си ден в Конгреса, когато стана първата законодателка от афроамерикански произход в историята на САЩ. Джералдин Фераро носеше бял костюм, когато потвърди, че ще бъде първият кандидат за вицепрезидент на САЩ през 1984 г. Хилари Клинтън също носеше бял костюм на дизайнера Ралф Лорън в деня, когато потвърди кандидатурата си президент на САЩ от Демократическата партия.

Хаштагът #WearAllWhiteToVote също беше популяризиран като акт на феминизъм по време на изборите през 2016 г., онези избори, на които можеше да бъде избрана първата жена президент на Съединените щати.

Женският вот е облечен в бяло. Свързан с чистотата и девственото, белият цвят се е превърнал в символ на съпротива и женска солидарност.

по „El pais“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html